Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Låt inte miljöpartisterna skövla äganderätten

Annons

Den senaste tiden har onekligen varit händelserik i skogligt hänseende.

Regeringen vill att en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper ska genomföras.

Beskedet att länsstyrelsen backar om Almåsa i Offerdal var en lättnad för de privata markägare vars mark har varit hotad, men fortsättning följer. De politiska målen om att mer skog ska skyddas består och enskilda markägare i länet kommer att påverkas. Nya protester är att vänta när miljöpartistiska regeringsambitioner krockar med lokala intressen och behov.

Regeringen, med miljöminister Karolina Skog (MP) i spetsen, skruvar dessutom upp ambitionsnivån i vissa avseenden. Man vill exempelvis se en nationell inventering av nyckelbiotoper. Regeringen har alltså plockat upp Naturskyddsföreningens idé och vill nu göra politisk verkstad av den.

Inventeringen ska pågå under en tioårsperiod, och den som söker kommer säkerligen också att finna både ett och annat. Kanske på din fastighet. Kanske på någon annans.

Det går dock att hysa starka farhågor om att de pengar som regeringen sätter av för att skogsägare ska kunna få ersättning för områdesskydd, 250 miljoner årligen, inte alls kommer att räcka till för att erbjuda rimlig ekonomisk kompensation när en död hand i praktiken läggs över ekonomiskt värdefull skogsmark.

Vi kan alltså mycket väl få en situation där staten passar på att göra goda "affärer" på äganderättens och skogsbrukets bekostnad. Det finns all anledning att bevaka utvecklingen, så att äganderätten inte förtrampas.

Det var emellertid en seger för landets skogsägare att Förvaltningsrätten i Jönköping beslutade att Skogsstyrelsen inte har laglig rätt att publicera avverkningsanmälningar på nätet utan markägarens samtycke. Den personliga integriteten är viktig och den bör respekteras även av staten.

Låt oss hoppas att domen står sig och blir prejudicerande, när fallet nu överklagas till högre instans.

Mer läsning

Annons