Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Matglad landsbygdsminister toppar folklighetsligan

Annons

Jag vet inte vad det är med mig. Kanske är det den successivt stigande åldern. Kanske är det en latent sossighet, den manliga blicken eller bara kärleken till något mer jordnära än twitterflöden med gaphalsar som skäller ut varandra, men jag är svag för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Det hjälps inte. Åtminstone är jag svag för sociala medier-fenomenet Bucht, som myser sig in som en pil rakt i hjärtat.

Lantbruksminister Sven-Erik Bucht och Svenskmärkning AB:s vd Maria Forshufvud inviger den nya ursprungsmärkningen,

Sven-Erik Bucht har dessutom en avväpnande politikerstil, som inte sällan gör honom svår att rå på för politiska motståndare som Miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande Kristina Yngwe (C). Även om kompetensen och den politiska tyngden matchar har Bucht en förmåga att bädda in konfliktytor i ett lager av pragmatism.

På sin officiella och öppna Facebooksida delar Sven-Erik Bucht frikostigt med sig av sin själv och sin värld. I filmklipp efter filmklipp och i inlägg efter inlägg plockar Bucht höga folklighetspoäng. Gärna iförd keps i natursköna miljöer.

Om och om igen prisar han svensk mat (som han ÄLSKAR), men han fixar också björkris och visar hur man stöper nyårskronor. I ett inlägg får hans dansbandsbakgrund träda fram, och i ett mer färskt klipp tänder han kaminen när det ska badas julbastu. Vidare ordnar Bucht julgrupper och doftapelsiner, som en stor socialdemokratisk Ernst Kirchsteiger. I ett annat inlägg köper ministern renprodukter och allt han tar i råkar vara förträffligt.

Eskil Erlandsson poserar med fikabrödet i samband med den dåvarande alliansregeringens sommarfika i juli 2010.

Landsbygdsministern förefaller minst lika matglad som sin företrädare, Eskil Erlandsson (C), som inte heller hade det minsta emot att få synas som en go matfarbror i olika miljöer. Till exempel som sillprovare i Aftonbladet (21/6 2012). Riktigt fet matjessill gick inte att vara utan, fick läsarna veta.

Sten Janér från regional matkultur och Eskil Erlandsson utser isterband som Smålands nationalrätt.

De gånger Bucht och Erlandsson har ställt sig på styva linan samtidigt, för att försöka bräcka varandra om vem som tycker om svensk mat mest, blir det nästa för mycket. Om det nu kan bli för mycket. Följarna verkar i alla fall uppskatta vad de får se och tonen i kommentarstrådarna tycks vara genomgående gemytlig, vilket givetvis inte är någon självklarhet i dessa tider.

Enligt Buchts pressekreterare, Maria Soläng, visar ministern bara vem han är och han gör det på sitt sätt. Facebookandet handlar också om att visa upp Sverige utanför Stockholm. Enligt pressekreteraren är det Bucht själv, inte staben, som är drivande och han sköter sina egna interaktioner. Om landsbygdsministerns konto har gillat något då är det Sven-Erik Bucht själv som har gillat. Ungefär som med Bucht och renkorven, får vi förmoda, eller som med Kalixlöjrommen, som Norrbottningen gärna talar väl om i olika riksdagsdebatter.

Kanske är det något visst med just landsbygdsministrar, eller också är det en fråga om kön och ålder. Att det faller sig mer naturligt för vissa att bre ut sig och ta plats med sin person, som ett stort digitalt manspread, medan andra håller sig strikt till det formella i alla lägen. Huruvida Kristina Yngwe, som torde vara en stark kandidat att bli landsbygdsminister i en framtida alliansregering, lägger sig till med liknande manér som Erlandsson och Bucht återstår att se.

Centerpartiets  Annie Lööf och Kristina Yngwe. Riksdagsledamoten Yngwe har under mandatperioden dragit ett tungt lass och framstår som en möjlig framtida jordbruksminister.

På sätt och vis vore det befriande om hon gjorde det, men rollen som landsbygdsminister är och måste givetvis rymma mer än symbolik och poser. Det hästjobb som Yngwe har uträttat i riksdagen under mandatperioden 2014-2018 är i det långa loppet mer värt än aldrig så härliga YouTube-filmer.

Mer läsning

Annons