Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Regeringen sätter (V)argen att bygga åt fåren

Annons

Om man sätter en varg på att bygga åt får så lär bostäderna bli därefter. På samma sätt är det när en bostadspolitisk talesperson ska utreda bostadsbyggande. Det egna partiets behov riskerar att gå före den samlade flockens behov.

Nooshi Dadgostar (V). Särskild utredare men vanlig vänsterpolitiker.

Det blir alltså riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson, som ska utreda problemet med befintliga byggrätter som inte bebyggs. Utredningsuppdraget handlar bland annat om att "bedöma om det finns behov att förstärka kommunernas möjligheter att säkerställa detaljplanernas genomförande och i sådana fall föreslå förslag på hur förstärkning kan göras".

Regeringen utser alltså en aktiv politiker till ett utredningsuppdrag inom hennes eget ansvarsområde. Utnämningen är ett klart övertramp som undergräver förtroendet för utredningsväsendet. När utredningar tillsätts borde man kunna känna sig trygg med att det som kommer fram inte ska vara politiska partsinlagor, men vad som är att vänta i detta fall är givetvis välkända vänsterkrav om mer vänsterpolitik.

Om regeringen vill veta vad Vänsterpartiet tycker vore det enklare och billigare att bara fråga. Står ni för er vanliga röda bostadspolitik och vill ni även i detta fall se åtgärder som ligger i linje med denna? Vänsterpartiet kommer att svara "ja, det vill vi" och bostadsminister Peter Eriksson (MP) kan svara "tack, då vet vi".

Men ordet utredning har trots allt en viss klang, och nog kan det passa bra för V att få peka på en färdig utredning snarare än på ett partiprogram. Kanske är det därför som Nooshi Dadgostar konstaterar följande i det pressmeddelande som regeringen har krafsat ihop: "Jag är glad över att vi kommit överens med regeringen om att tillsätta den här utredningen."

Den utredningspolitiska talespersonen har talat. Det är bara att önska henne lycka till med arbetet och ge regeringen allt det skäll den förtjänar.

Mer läsning

Annons