Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Säg den träbjörn som varar för evigt

Annons

Den skulle stå utomhus i flera hundra år och den skulle kanske inte ens kräva något underhåll. När man tittar på ÖP:s gamla klipp från 2005, när den jättelika träbjörnen i Sveg höll på att färdigställas, slås man av hur optimistiska tongångarna lät. Men redan finns det anledning att misstänka att den flera miljoner dyra Härjedalsbjörnen, som ännu bara är en unge, inte ens kommer att kunna fylla 20.

Året var 2005 och Härjedalsbjörnen fick öronen på plats.

Läs också: Rutten träbjörn kan rivas för 300 000 kronor

På grund av rötskador och mögel är träbjörnen redan hotad, och som op.se har rapporterat på nyhetsplats skulle det kunna kosta flera hundra tusen att riva kolossen. Oavsett vilken väg som väljs blir det således dyrt.

Men kanske kan jättebjörnen i Sveg bana väg för en mastodontälg en bit norrut, där man hoppas på ”en stor dragare", ”ett jättelyft för hela regionen" och till och med "en ikon". Lite som den pampiga Monumento Cristo Redentor utanför Rio de Janeiro, men för tyska turister.

Monumento Cristo Redentor utanför Rio de Janeiro, en riktig dragare.

Det är inget fel att vara stolt över sitt landskapsdjur. Det är heller inget fel att försöka bygga en jättelik älg, som en entreprenör i Västerbotten vill göra på ett berg på gränsen mellan Arvidsjaurs kommun och Skellefteå kommun.

Tvärtom finns det något hoppingivande i att dessa idéer om väldiga djur som ska hjälpa till att lyfta sin bygd fortfarande kläcks. Det är först när människor vågar satsa och drömma som de fruktbara projekten kan bli verklighet.

Hur blir träbjörnens framtid?

Men att låta en kommun med ansträngd ekonomi sköta en träbjörn, som inte med bästa vilja kan sägas vara underhållsfri, kan snabbt visa sig vara en riktig björntjänst. Mögliga träskulpturer klarar man sig i regel utan. Därför finns det – mitt i den förståeliga entusiasmen initialt – alltid anledning att tänka till. Skattebetalarna ska inte belastas i onödan när mer pockande behov måste uppfyllas.

Mer läsning

Annons