Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Svagt av kungahuset att strunta i Sametingets öppnande

Annons

Den 6 februari 1917 öppnade det första gränsöverskridande samiska landsmötet i Trondheim. Året därpå var tiden mogen för det första landsmötet på den svenska sidan och händelsen räknas som en milstolpe i samisk politisk historia. Under jubileumsåret, som sträcker sig från 6 februari 2017 till 6 februari 2018, högtidlighålls denna historia av samisk kamp och mobilisering.

Inom kort öppnas också Sametinget för mandatperioden, men kungahuset kommer inte att närvara i Östersund. Ingen hade tid, heter det, och beslutet är att beklaga.

Det är svårt att tolka beslutet som annat än en nedprioritering. Det som den kungliga närvaron har symboliserat ter sig inte längre lika självklart.

Kung Carl Gustaf och prinsessan Madeleine har i år tid med mycket, men inte med Sametingets öppnande.

Svenska statsministrar brukar inte närvara, även om de regelmässigt bjuds in, och öppnandet för mandatperioden 2017-2021 utgör inget undantag. I stället för statsminister Stefan Löfven (S) kommer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), som har samordningsansvaret för de samiska frågorna, att representera regeringen. Vare sig stats- eller regeringschefen kommer alltså att ta sig tid och detta sänder en olycklig signal menar Sametingets ordförande, Stefan Mikaelsson.

– Om både stats- och regeringschefen inte kommer är det något som inte står rätt till i det svenska samhället. Samisk underhållning går bra men den samiska nationen och det samiska folkets betydelse är tydligen inte lika underhållande, säger Stefan Mikaelsson.

I en kommentar till P4 Jämtland har Mikaelsson även förklarat att kungens närvaro vid tidigare öppningsceremonier har varit en signal om att samerna är en del av det svenska samhället, men att uteblivandet nu innebär att motsatt signal skickas.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson.

Det är fullt förståeligt att beskedet mottas med viss bitterhet. Om vi nu ska ha ett kungahus med ceremoniella och representativa funktioner kan väl dess medlemmar åtminstone se till att finnas där även för det samiska folket.

Med tanke på hur många kungligheter Sverige i dag har framstår det som underligt att ingen kunde prioritera Sametinget. Korrespondensen mellan Sametinget och hovet visar att inbjudan kom i synnerligen god tid och att den riktades till kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine samt till Christopher O'Neill. I inbjudan påpekas även att 2017 är ett jubileumsår samt att det skulle betyda mycket om kungahuset ville närvara vid ett så högtidligt tillfälle.

Inbjudan är daterad 25 juni 2015, men likväl dröjde det till 15 juni i år innan hovet ens behagade svara. "Vi har haft er inbjudan på vänt då det har varit andra engagemang som vi har varit tvungna att ta ställning till samma vecka." Vidare förklarar hovet att inbjudan presenterats för hela kungafamiljen men att de tackar nej till att komma.

Av kungafamiljens publika kalender framgår att både kungen och drottningen är upptagna 30 augusti. Kungen har fullt upp med Stockholm Water Prize Symposium och en avskedsaudiens för Ungerns ambassadör och drottning Silvia är upptagen med World Childhood Foundation samt med närvaro vid utdelning av Stockholm Water Prize.

Men resten då? Ledarredaktionen har frågat hovet de vad resterande medlemmar av kungahuset ska göra, detta för att få reda på vad som anses viktigare än Sametingets öppnande. I skrivande stund något svar dock ännu inte kommit. Hovet vill återkomma om ett par dagar, när man kan ge klarare besked.

Mycket torde dock handla om just planering. Vuxna människor med apanage borde rimligen ha kunnat se till att någon – vem som helst – kunde avvara en dag två år fram i tiden för ändamålet. Men tydligen inte.

Att kungahuset skulle hålla det öppet eller grubbla in i det längsta om huruvida det ska finnas tid för riksmötets öppnande vore som alla förstår både omöjligt och helt otänkbart, men det samiska folkets folkvalda organ kan man nobba.

Oavsett om ursäkterna är bra eller dåliga har signalen skickats – och den har nått fram.

Mer läsning

Annons