Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Tappa inte bort missbrukarna när Tillnyktringsenheten stänger

Annons

Beslutet att lägga ned Tillnyktringsenheten vid Östersunds sjukhus har mött hård kritik. Många har med rätta frågat sig hur det ska gå när enhetens viktiga arbete upphör. Hur många alkoholberoende kommer att hamna mellan stolarna, och vems är ansvaret när så sker? Hur påverkas polisen, akuten och socialförvaltningarna när förutsättningarna nu kastas om?

Tillnyktringsenheten stänger men alkoholmissbruket består.

Effekterna av Östersunds kommuns beslut att kliva av samarbetet har redan märkts av, och nu växer en befogad oro för vad som komma skall.

Läs även: I dag stänger Tillnyktringsenheten – akutsjuksköterskan Mattias: "Ett av de mest korkade besluten som har fattats"

Att regionen och kommunerna måste samverka inom området borde vara en självklarhet. Hälso- och sjukvården har det medicinska ansvaret, medan kommunerna ansvarar för den psykosociala biten. Även kommunerna möter och hanterar alkoholismens skadeverkningar, som handlar om så mycket mer än bara medicinska problem. Domänerna går in i varandra och det är i praktiken inte lätt att fastställa var de exakta gränserna går.

Det är onekligen beklagligt att de inblandade parterna inte har kunnat enas om hur ansvarsgränserna går. Befintlig lagstiftning har tolkats olika, och såväl Region Jämtland Härjedalen som kommunerna har en bister ekonomisk verklighet att beakta. När pengarna inte räcker till vill ingen bära större kostnader än de absolut måste, och därför har gränsdragningsproblematiken ställs på sin spets. Regionen vill inte täcka "kommunernas kostnader" och kommunerna vill inte betala för något som man betraktar som sjukvård.

Läs även: Hon är en av de som får hjälp av Tillnyktringsenheten: "Man ser ned på missbrukare"

Givet det ekonomiska läget är det svårt att klandra någon part hårdare än den andra, men missbruket upphör givetvis inte bara för att Tillnyktringsenheten stängs. Människor kommer att supa sönder sina liv, sina familjer och sina framtidsutsikter även fortsättningsvis, och när så sker måste det vara möjligt att få hjälp och stöd. Sjukvården måste göra sitt men kommunerna måste också ta sitt ansvar för att hitta en fungerande helhetslösning för den enskilde.

Personalen och verksamheterna måste nu visa en väg framåt, för att på så vis minimera de negativa konsekvenserna av politikens misslyckande. Bitterheten är fullt förståelig, men nu gäller det att hitta fungerande samarbetsformer utifrån de nya förutsättningar som råder.

Mer läsning

Annons