Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Quicklund (M) i replik: "Använd samhällets alla resurser för att vända utvecklingen"

Saila Quicklund & Lars Beckman (M) replikerar på tisdagens ledartext om motionen att sätta in militär för att hålla ordning i förorterna.

Annons

Läs mer: Motionen som skadar bilden av Moderaterna som ett vuxet parti

Replik: Samtidigt som rökgranaterna viner och sprängs i Sätra utanför Gävle i helgen är Patrik Oksanen orolig för att samhällets alla resurser ska tas tillvara för bryta en negativ utveckling. När samhällets är utsatt för stora påfrestningar så behöver man använda samhällets alla resurser för att vända utvecklingen.

För att avlasta polisen och stoppa kriminalitetens utbredning har vi föreslagit i en motion att militären under polisens ledning ska kunna utföra vissa polisiära uppgifter. Exempel på uppgifter skulle kunna vara bevakning och upprätthållande av allmän ordning.

Såväl militärpolisen som FN-utbildad militär är tränade för liknande uppgifter, fast under andra omständigheter och arbetsförhållanden. Med kompletterande polisiärutbildning skulle de således vara lämpade för liknande uppgifter i Sverige. Det är dock viktigt att återigen understryka att det alltid är polisen som ska leda verksamheten. Självklart har Patrik Oksanen läst vår motion så han vet alltså att det är det förslaget vi har lagt.

Vårt grannland Danmark har valt att låta polis och militär samarbeta. I september i år kommer de första av flera danska militärer att genomgå en kortare polisiär utbildning med inriktning på i första hand gränskontroll och bevakningsuppdrag. Allt för att avlasta polisen, som är hårt belastad av gängkriminaliteten i landet.

Jag vill gärna poängtera att detta förslag inte är ett alternativ till att vi behöver fler poliser i Sverige, vilket är ett obestridbart faktum. Sverige behöver fler poliser och Sveriges poliser behöver högre löner och bättre arbetsvillkor. Men i vissa exceptionella situationer behöver de även hjälp och stöd från andra delar av samhället. Detta stöd behövs så snart som möjligt. Alla samhällets resurser behöver mobiliseras för att bekämpa den växande kriminaliteten.

Oavsett var man bor i Sverige så ska man kunna känna sig trygg och säker och jag förutsätter att även Patrik Oksanen delar den uppfattningen.

Saila Quicklund, riksdagsledamot (M) Jämtlands län.

Lars Beckman, riksdagsledamot (M) Gävleborgs län.

Svar Direkt: I fråga om fler poliser med bättre villkor, behovet att samverka vid exceptionella situationer och att använda ett brett spektra av åtgärder är Quicklund/Beckman och ledarsidan enig. Problemet är att Quicklund/Beckman försöker få situationen i Sätra och på andra ställen att framstå som exceptionell innan alla andra åtgärder prövats.

Det är en farlig upptrappning, för vad finns efter militären? Särskilt när det finns så mycket annat som man kan göra. Förslaget har också fått omfattande och frän kritik från säkerhetsexperter, totalförsvarsexperter, poliser och krigsvetenskapare. Kritik som ledarsidan delar.

Sverige är i en anorektisk säkerhetssituation efter åtta år med moderatledd Alliansregering. Syndaren har nu vaknat, men vägen till återvunnet förtroende går genom att metodiskt lösa problemen för både försvar och polis - inte genom att i populistisk panik agera överilat.

Moderaterna har börjat gå den rätta vägen, men den här motionen är en irrfärd från stigen.

Läs mer: Motionen som skadar bilden av Moderaterna som ett vuxet parti

Mer läsning

Annons