Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt med regionala beslut

/
  • Tron på det regionala omdömet är positivt i regeringens förslag om en ny rovdjursförvaltning.

Det har varit svårt att hitta balansen i rovdjurspolitiken. Mer regionalt inflytande kan göra det lättare.

Annons

Det är inte björnarna och vargen som i sig är det största problemet. Problemet är att rovdjurspolitiken på senare år inte förmått att jämställa vågskålarna mot varandra. Värnandet av en livskraftig rovdjursstam å ena sidan. Hänsyn och förståelse för människor och näringar i rovdjurstäta områden å den andra.

Det har tvingat fram destruktiva krigspositioneringar i debatten och förtroendet för själva politiken har undergrävts. Hatet har växt mot vargarna, precis som hatet växt mot varghatarna. Tamdjur har precis som rovdjur farit illa. Stridslusten har växt på bekostnad av förnuft och konstruktivitet.

Regeringens förslag till ny rovdjursförvaltning innebär en viktig kursändring. Det regionala inflytandet blir större.

varit med och fattat är det svårare att tycka dåligt om. Nu ska de viktiga jaktbesluten tas ute i länen i stället, inte av politiker i riksdagen eller under påverkan från europeiskt parlament. Det betyder sannolikt att de beslut som fattas blir verkligt initierade, då de bottnar i hur praktiken ser ut, nära de människor som berörs allra mest.

Nytt är också den föreslagna licensjakten på rovdjur. När det gäller varg har det hittills enbart varit tillåtet med skyddsjakt på enstaka problemdjur. Licensjakten leder i bästa fall till större acceptans för vargen.

Bra är också att paragraf 28 blir permanent. Det innebär att det är tillåtet att skydda tamdjur även utanför hägn, något som redan varit på prov under två år och fungerat.

Nära beslut om vilt- och rovdjursförvaltningen, blir hellre rätt och bra beslut. Regeringen visar förtroende för det regionala omdömet och detta bör i sin tur leda till ökad legitimitet för den nationella rovdjurspolitiken.

Mer läsning

Annons