Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen blandar och ger till våra äldre

/

Bra med sänkt skatt för pensionärer men dumt att det bekostas genom höjd löneskatt.

Annons

– Det är klart att det aldrig är roligt att sänka skatten, men samtidigt är det viktigt att de pensionärer som byggt det Sverige vi är så stola över ska få en skattesänkning.

Förra veckan var det en defensiv finansminister i Magdalena Andersson (S) som försvarade regeringens skattsänkning för pensionärer.

Skattesänkningen kostar två miljarder kronor och kommer pensionärer med en årsinkomst upp till 240 000 kronor till del.

Störst skattesänkning, 250 kronor i månaden, får pensionärer med en årsinkomst under 120 000 kronor. Det är bra att regeringen sänker skatten för de med lägst disponibel pension eftersom det ökar deras ekonomiska trygghet.

På sikt borde regeringen sänka skatten för de som omfattas av tjänstepension.

Dessvärre är det äldre som arbetar som får betala för skattesänkningen. Samtidigt som regeringen sänker skatten för pensionärer återinför man en löneskatt på 5,6 procent för anställda över 65 år. Löneskatten avskaffades 2007 till en effekt av att 100 000 fler seniorer i dag arbetar efter 65 års ålder.

Den höjda löneskatten för seniorer är en märklig prioritering. Att fler måste arbeta i högre ålder är en etablerad sanning för att på sikt kunna hantera välfärdens finansiering. Det är också positivt att stimulera möjligheten för äldre att arbeta längre och delta i arbetets gemenskap – om man vill och orkar.

Den avskaffade löneskatten har bidragit till att Sverige är det land i EU där andelen arbetade seniorer ökar snabbast.

Att backa bandet är att skicka helt fel signal till Sveriges seniorer. Över 200 000 seniorer påverkas av den återinförda löneskatten och drygt vart femte företag räknar med att minska antalet anställda seniorer vid ett återinförande.

Mer läsning

Annons