Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för hederskulturer, tafsande karlar och vilsna feminister

/

Män som beter sig som svin gentemot kvinnor är inget nytt. Tyvärr. Fråga vilken kvinna som helst, i vilken ålder som helst och du kan få berättelser om allt från sexuellt ofredande till värre historier. Det som nu uppmärksammas är alltså inget nytt, men samtidigt nytt på ett sätt. Nu ligger fokus på unga flyktingmän i grupp.

Annons

Läs mer: Propagandapresent från polisen

Många, långt ifrån alla ska tilläggas, kommer med värderingar från kulturer där kvinnan har en helt annan plats och roll i samhället. Och några klarar inte av att anamma den jämställdhet som kvinnor (och män) i Sverige stridit för sedan suffragetterna fram till våra dagar.

Varningstecknen under åren har varit många, från de uppmärksammade hedersmorden på Fadime och Pela till Kalla Faktas granskning som visar att oskuldskontroller utförs.

Ett samhälle som är på väg att få ett kraftigt mansöverskott, dessutom av män som är marginaliserade och utan arbete, utan språkkunskaper eller som har gjort värderingsarbetet med en modern jämställd syn står inför stora utmaningar.

Tidskriften Economist lyfter upp problemen med att Sverige har tagit emot så många asylsökande unga män. 17 procent var 14-17 år jämfört med bara 6 procent i Tyskland. Andelen män bland tonåringar kommer därmed att öka kraftigt. Redan idag går det 106 pojkar på 100 flickor i den åldersgruppen. Om alla ansökande får asyl kommer det bli 116 män på 100 kvinnor. Som Economist uttrycker det, sned könsfördelning är ett recept för problem. Titta bara på Kina som har haft födelsetal på 130 pojkar på 100 flickor i vissa provinser.

Problembilden har börjat sjunka in hos regeringen. I helgen presenterade inrikesminister Anders Ygeman och jämställdhetsminister Åsa Regnér en rad förslag. Unga män ska utbildas till en bättre kvinnosyn, det ska bli lättare att straffa näthatare (som ofta är män som hatar kvinnor). Nyanlända ska också få introduktion där frågorna ska lyftas, samt att det ska in i SFI.

Det är steg i rätt riktning, men här behöver en nolltolerans omsättas i verkligheten - i hela samhället utan fokus på förövare men väl på kvinnors rätt till sina kroppar och att nej är ett heligt ord. Straffskalor behöver skärpas, särskilt för situationer där kvinnor blir placerade i en maktlös situation. Parallellt med det behöver vi även se att kulturell bakgrund är en faktor.

Att se mellan fingrarna på oskuldskontroller, att acceptera niqabs bärande i offentlig service (som vissa välmenande men vilsna feminister vill ), att och inte jobba aktivt mot hederskulturer bäddar för de problem vi ser idag.

Läs mer: Sparka de som utför oskuldskontrollerna

Just en välmenande flathet är en del i vår dysfunktionella norm. Reflexen att säga nej och följa lagar är för svag vilket också underminerar rättsstaten. Ett exempel på det visar SR Ekots granskning under måndagen att asylsökande minderåriga barn av svenska myndigheter betraktas som gifta och placeras i samma bostad som den person som de påstås vara gifta med. Signalen från samhället kan aldrig vara att det som är olagligt är giltigt eller ok. Den haverikommission som Liberalernas partiledare Jan Björklund efterlyser ska inte behövas. Det borde inte ens behövas sägas, men med det sagt så är det inget nytt att det finns män som beter sig som svin. Det nya är att vi måste inse att vi måste fokusera om.

Läs mer: Sitt kvar i poolen, kvinnor

Mer läsning

Annons