Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signaler av framtidstro

”Snart vänder det”, säger arbetsförmedlingens chef Christina Storm Wiklander till ÖP i samband med vårbudgeten. I de mörkaste av tider kan budskapet förvisso låta naivt, men inställningen från en viktig kugge i länsmaskineriet är ändå guld värd. Hon signalerar framtidstro.

Annons

fler av hennes sort. Människor som törs kliva fram och mitt i den tyngsta av motvindar också förmedla ljus i tunneln.

Christina Storm Wiklander kan inte ensam trolla fram jobb till alla arbetslösa. Hennes agerande och uttalanden gjuter ändå mod i både arbetsförmedlare och arbetssökande. Det behöver inte vara pest och pina att kliva in på arbetsförmedlingen när chefen tycks ha en positiv inställning. Här finns också en del möjligheter.

Kanhända är hon väl optimistisk när finansministern parallellt står och talar om svarta moln och en annalkande tolvprocentig arbetslöshet. Men bättre det än att också en lokal arbetsförmedlingschef stämmer in i samma klagolåt.

arbetsförmedlingen har gott om resurser, fortsätter Christina Storm Wiklander och avfärdar i ett nafs kritiken om att jobb- och utvecklingsgarantin riskerar passivisera människor. Även där ser hon alltså möjligheterna.

Fler av samhällets framträdande ledare och chefer borde i nuläget se just möjligheterna och inte bara klaga när krisen kommer på tal. Vi löser inte en global nedgång genom glada tillrop i Östersund och Jämtlands län, men svårigheterna blir enklare att uthärda om några väljer att måla även i andra färger än svart.

också i Christina Storm Wiklanders uttalanden. Hon är förgrymmad över att inte ungdomar under 25 år kan få praktik redan från dag ett, utan måste vänta tre månader.

Om anledningen stavas pengar är regeringen dumsnål. En redan hårt ansatt grupp som ungdomar mår nämligen bättre av att få någonting att göra direkt, än att behöva vänta i 90 dagar och under denna tid kanske hamna i onödig passivitet.

Här har dock både arbetsförmedlingen lokalt i Jämtlands län och andra tyvärr stångat pannan blodig.

Mer läsning

Annons