Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska flyktingar låna för att överleva i Sverige?

MUF:s nya integrationspolitik väcker frågetecken.

Annons

Värderingarna i vårt samhälle är under hårdnar allt mer och därför finns det säkert många som delar moderata ungdomsförbundets uppfattning om att flyktingar som kommer till Sverige ska stå för sina egna kostnader. Det är ungmoderaternas nya linje i migrationspolitiken efter att Benjamin Dousa valts till ordförande. Men bara för att det finns stöd för ett förslag så innebär inte det att förslaget är bra.

MALMÖ 2016-10-29Benjamin Dousa från Stockholm (mitten) blev under lördagen vald till ny ordförande i MUF (Moderata Ungdomsförbundet) under förbundets stämma i Malmö.

MUF:s förslag innebär att den som flytt till Sverige inte är kvalificerad till sådant som socialbidrag eller bostadsbidrag om den inte först har arbetat i Sverige. Dessutom vill man att nyanlända flyktingar ska finansiera sitt boende och SFI-utbildning genom lån. Utanförskap är kostsamt och beprövande. Både för den som befinner sig i utanförskap och för staten som garanterar en dräglig nivå under tiden i utanförskap. Därför är det ett naturligt politiskt mål att korta tiden i utanförskap både av humanitära och ekonomiska skäl. Moderata ungdomsförbundet har valt att arbeta med drivkrafter. Pressen att komma i arbete är högre ifall integrationsprocessen (boende och språkutbildning) ska finansieras genom lån. Särskilt ifall socialbidrag och andra stödåtgärder inte kan garanteras efter att man har fått sitt uppehållstillstånd. Frågan är ifall drivkrafter räcker till. MUF:s förslag kan nämligen få oönskade konsekvenser.

En uppenbar fråga är hur stora lånen blir? Och med vilken möjlighet man har att betala av lånen under sin livstid? Risken är uppenbar att lånen förvärrar människors liv ytterligare eftersom en nyanländ flykting inte kan kontrollera tidsprocessen mot uppehållstillstånd. Tiden i SFI kan man delvis påverka genom studiemotivation.

Vad händer med den som samlar på sig lån, men sen saknar betalningsförmåga? Svensk arbetsmarknad är erkänd för sina höga trösklar och vilka integrationsproblem det medför. Tar barnen över lånen? Blir det Kronofogdemyndighetens uppgift att samla in pengarna? Nog vattnas det i munnen på de som upplever att invandringen till Sverige urholkar deras välfärd och kostar alldeles för mycket pengar när MUF:s förslag om lån dyker upp. Men är det rätt att pressa fram dessa drivkrafter som kan ha grymma konsekvenser för enskilda människors liv i ett samhälle där det är svårt att få ett jobb, särskilt om man saknar rätt utbildning och kontakter.

Om integrationen i Sverige ska fungera då måste staten ta ett större ansvar för att överbrygga de strukturella problem man själv byggt upp genom parters avtal, skattenivåer och regleringar. Inte överlämpa det ansvaret ensamt på den som flytt till Sverige.

Mer läsning

Annons