Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släng ut snuskgubbarna i den jämtländska kylan

Annons

En pojke kommer hem från skolan och berättar om en badutflykt som han förmodligen aldrig kommer att glömma. Han berättar om en man som onanerat på Storsjöbadet i Östersund och som dessutom ska ha följt efter pojkarna från bastun till duscharna.

Det är lätt att föreställa sig den rädsla och det obehag som barnen i fråga måste ha upplevt. Det som skulle bli ett glädjefullt firande av att ett gemensamt läsmål uppnåtts, slutade med kränkta barn och skräckslagna föräldrar.

Tryggheten måste värnas.

"Så jävla äckligt så jag håller på att dö." Så reagerade en förälder, som förmodligen uttryckte vad en stor del av Östersund just nu känner.

Alla vuxna är inte snälla, och det är viktigt att alla som växer upp får lära sig det. Men inte på detta vis. Inte genom egna skräckinjagande erfarenheter.

Barnen måste skyddas från vuxna män med skeva ideal och en överordnad maktposition. Det må vara ensamma snuskgubbar eller ynglingar i grupp. Så långt det bara är möjligt måste samhället – individerna, institutionerna och inte minst de rättsvårdande myndigheterna – förhindra sexuella övergrepp i digitala och fysiska miljöer. I riskmiljöer måste insyn skapas och nolltolerans råda. Släng ut förövare i den jämtländska februarikylan. Lagför, straffa och statuera exempel. Motverka de normer om manlig makt och dominans som smular sönder alla sunda begrepp om rätt och fel, och som därmed erbjuder ett utrymme där hänsynslöshet och våld blir möjligt.

Fula gubbar i badhusmiljö och i andra sammanhang, har förekommit länge. Både under min egen skoltid och långt tidigare. Händelsen på Storsjöbadet, som op.se har rapporterat om på nyhetsplats, är dessvärre inte en isolerad incident.

Sexuella övergrepp är i dag ett stort samhällsproblem som i huvudsak drabbar kvinnor och flickor, men även en del pojkar och män. Så kan vi inte ha det, för en sådan problembild är verkligen så äcklig att man kan dö.

Men dö inte. Bjud motstånd. Gör insatser både på en större samhällelig skala – med politiska åtgärder och trygghetsskapande reformer – och i det personliga och vardagliga. Förebygg, motverka och avslöja.

Skärp upp polisens förmåga, men fostra också hänsynsfulla pojkar som kan växa upp till anständiga och goda män. Kort och gott till vanliga människor av det slag som de flesta trots allt är, vuxna som aldrig skulle kränka en grupp skolelevers integritet och beröva dem deras trygghet. Vad vi behöver är män som kompromisslöst ställer sig på offrens sida och som ser till att själva vara del av lösningen.

Mer läsning

Annons