Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är skogen bara en kuliss i människors liv

För allt fler vägs värdet tyngre än äganderätten. En oroande utveckling.

Annons

Skog, skogsbruk och skogspolitik är ett återkommande ämne på ledarsidan. Varför ämnet måste beröras är självklart: Ägandet av skog, inte skogen i sig, är vår viktigaste tillgång och står som garant för att det finns kapital och arbetstillfällen i Jämtland och Härjedalen. Utan privat ägd skog tappar vi en naturlig ekonomisk motor för vår region och Jämtland och Härjedalen blir uteslutande beroende av offentlig sektor.

Därför måste ägandet av skog ständigt försvaras.

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (tv) och statsminister Stefan Löfven (th) planterar skog tillsammans med Olof Norgren, skogsskötselchef vid Holmen när regeringen besökte Holmens skogar utanför Örnsköldsvik.

I dag hotas skogsägandet av samhället och statens bild av skogen som en naturlig kuliss i människors liv. Skogens uppgift är att tillfredställa andra människors behov och deras behov går att väga mot skogsägarens principiellt självklara rätt att bestämma över sin egen mark. Det kan handla om övergripande miljömål som saknar en välavvägd balans gentemot produktionsmål (hej Skogsstyrelsen), men också människors fritidsintressen som jakt, friluftsliv, bärplockning, fotografering, skidåkning och mycket mer.

LÄS OCKSÅ: Nolervik: De bor på länets giftigaste plats

I Regeringens höstbudget, utgiftsområde kultur har det smusslats in skrivningar som underminerar skogsägarens rätt till sin egen mark. Med utgångspunkt i Skogsstyrelsens konsekvensanalys från 2015 problematiserar man den brukade skogens täthet med utgångspunkt att det har en negativ inverkan på friluftsliv och rekreation. För övrigt nämns även strandskyddet som ett viktigt verktyg för att ge människor tillgång till naturen och säkra viktiga naturvärden. Är det över huvud taget svårt att nå en strand i dag? Detta är ett politiskt beslut i ett land där varje medborgare skulle kunna få en varsin strand.

Om skogsägare upplever att staten är omyndigförklarande i dag – hur blir det då när staten har en allmänhet med åsiktsöverskott i ryggen?

Värst av allt är skrivningen om att regeringen: "Vill stärka allmänhetens delaktighet i naturvårdsarbetet, bl.a. genom tillgång till miljöinformation, deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning." Det handlar om 60 000 avverkningsanmälningar per år där fotografer, jägare, joggare, bärplockare, flummare, miljöaktivister med mera ska ges rätt att tycka till och överklaga. Om skogsägare upplever att staten är omyndigförklarande i dag – hur blir det då när staten har en allmänhet med åsiktsöverskott i ryggen?

Före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) kommenterar hjärnsläppet bäst: – Snacka om byråkrati om man skulle ge allmänheten tillgång till rättslig prövning och deltagande i beslutsprocesser.

De små stegens tyranni fortsätter. Hur skulle en lägenhetsinnehavare med utsikt över torget i Östersund reagera ifall jag trängde mig på under Storsjöyran för att få bästa möjliga utsikt till en av kvällens spelningar? Förbannad naturligtvis. Trots det anses det fullständigt självklart att människor ska ha fri rätt till skog och mark för att tillgodose sina intressen. Ska den fria rätten att besöka skog finnas kvar för allmänheten måste det gå genom skogsägarens samtycke. Staten väljer en farlig väg som ställer allmänhet och skogsägare emot varandra. Inte bara försvagar det en redan försvagad äganderätt. Det riskerar också att slå sönder en historisk relation som gör att allemansrätten fortfarande vårdas och respekteras av skogsägare.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Stafettläkare fick hutlöst hög lön

Skogen är mer än en kuliss i andra människors liv. Det är också någons mark och en garant för fortsatt ekonomisk aktivet på landsbygden i Jämtland och Härjedalen. Det spelar ingen roll hur mycket plant Stefan Löfven och Sven-Erik Bucht sätter ned ifall skogsägare har en sådan försvagad äganderätt att man inte får fatta beslut om när skogen ska avverkas.

Mer läsning

Annons