Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmsfixering på Expressens ledarsida

Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist slår ett hårt slag i luften 2/1 när han argumenterar för att omlokalisering av statliga myndigheter inte räddar landsbygden. Visserligen gör civilminister Ardalan Shekarabi (S) detsamma när han argumenterar för att samma politik faktiskt räddar landsbygden.

Annons

LÄS MER: Expressen - Fler jobb löser inte landsbygdens kris

Städer som Östersund, Karlstad, Södertälje och Hudiksvall är nämligen dåliga exempel på landsbygd, däremot är det utmärkta exempel på vanliga hederliga svenska tätorter, orter dit fler statliga jobb skulle kunna flyttas. Östersund och Karlstad är dessutom residensstäder. Det är kring tätorter som dessa den politiska debatten kretsar när man talar om omlokalisering av statliga myndigheter.

Regeringens flytt av statliga jobb från Stockholm är ett ljus i mörkret: ett exempel på bra politik som genomförs.

Det är viktigt att markera gentemot Expressens ledarsida och andra som fumlar i beskrivningen av vårt rike. Sverige är inte Stockholm, Göteborg, Malmö och den svenska landsbygden. Människor bor i flera städer av varierande storlek, också på landsbygden och på glesbygden. Om vi inte inleder med en rättvis beskrivning av hur Sverige ser ut, då kommer det också vara svårt att presentera en träffande analys. Tvärtemot Kronqvists uppfattning finns det goda argument för att flytta statlig myndighetsverksamhet ut från Stockholm. Både lokal- och lönekostnader är högre i huvudstaden än i resten av landet, genom att flytta verksamhet skulle staten alltså kunna spara pengar utan att verksamheten behöver upphöra. Invändningarna mot en sådan politik brukar kretsa kring de rekryteringsproblem som uppstår; personal tenderar att inte vilja följa med till ny ort och det tar tid att hitta ny personal. Men det är just ett temporärt och inte ett permanent problem och en sådan invändning räcker inte för att motivera varför myndigheternas centralisering till Stockholm ska kvarstå. Det handlar ju om att rätta till något som tidigare gått fel. Dessutom skiljer sig myndighetsjobben åt. Det tar längre tid att rekrytera till komplicerade utredningsuppdrag än vad det gör till enklare administrativa jobb. Det finns dessutom andra svenska städer än Stockholm dit det är relativt lätt att rekrytera högutbildad personal. Till exempel Uppsala, Umeå och Linköping.

För övrigt har vi alldeles för många myndigheter redan i dag. Det finns därför en relevant diskussion om alla myndigheter verkligen ska finnas kvar. Det kan vara motiverat att slå samman eller helt lägga ned viss verksamhet. Men det är en annan diskussion för en annan dag. Den statliga myndighetsverksamhet vi har ska också ha en rättvis geografisk lokalisering. Det finns skattebetalare i hela landet och statens närvaro bör avspegla det.

Mer läsning

Annons