Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa klappjakten på arbetskraftsinvandrare

Annons
Masoud Leo är inte ensam om att utvisningshotas på grund av bagatellartade fel.

Masoud Leo talar sju språk och är en stor tillgång som hjälplärare på Grevåkerskolan i Hammerdal. Ändå ska han utvisas.

Skälet är att jobbet inte utannonserades.

Leo är inte ensam om att råka ut för Migrationsverkets nitiska jakt på fel i hanteringen av arbets- och uppehållstillstånd.

Här är några exempel på skäl för utvisningsbeslut:

Projektledaren Usman Asif tog ut för få semesterdagar.

Systemutvecklaren Tayyab Shababs arbetsgivare betalade in för lite till hans pensionsförsäkring.

Butikschefen Syed Latif fick jobb genom en annons som "inte varit synlig för personer bosatta inom hela EU/EES och Schweiz".

Pizzabagaren Danyar Mohammeds arbetsgivare missade att höja hans lön med 460 kronor när kollektivavtalet ändrades.

Bakgrunden till Migrationsverkets till synes maniska felsökande är en dom i Migrationsöverdomstolen som kom för två år sedan. Migrationsverket tolkar den som att varje tillståndsansökan ska detaljgranskas månadsvis i efterhand.

Konsekvenserna är fullkomligt absurda. Väletablerade invandrare som rotat sig med fast jobb, bostad och familj utvisas för småsaker. Många gånger inte ens på grund av egna misstag, utan fel som deras arbetsgivare har gjort och som i flera fall har rättats till i efterhand.

Utvisningarna av kvalificerad arbetskraft inom it- och teknikområdet har ökat under de två år som gått sedan domen kom. Sverige har tappat värdefull kompetens och skaffat sig ett rykte i it-branschen som ett land man bör undvika.

Vad hände med den gamla juridiska tumregeln att leta efter lagstiftarens intentioner? Det kan aldrig ha varit tanken att människor ska utvisas för struntsaker. Mönstret går igen i Försäkringskassans tolkningar. De är fyrkantiga på ett sätt som inte har med rättssäkerhet att göra. Domar tolkas bokstavligt, utan helhetssyn och utan bedömningar om rimlighet och proportionalitet.

Lyckligtvis kan det bli stopp för vansinnet nu. Häromdagen beslöt Migrationsöverdomstolen att pizzabagaren Danyar Mohammed (han som fick 460 kronor för lite i lön) får stanna.

Domen väntas bli vägledande för hundratals andra fall av arbetskraftsinvandrare.

Grevåkerskolan verkar hur som helst förlora sin nyckelperson. Masoud Leo har redan bestämt sig för att lämna Sverige. Det är inte utan att man förstår honom.

Mer läsning

Annons