Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt motstå Campus erbjudande

/
  • Planerna på ett Vinterpalats i Östersund har förfinats. I går visades skisser på hur det kan komma att se ut. Ska det alls byggas en vintersportarena just nu, så bör det ske i centrum. Skattebetalarna kommer i så fall betydligt lindrigare undan.

Den som erbjuds en vara för 40 miljoner i stället för 100 och inte tänker ekonomiskt riskerar stämplas som slösaktig. Där står Östersunds kommun efter att Campus vd Thomas Fuchs igår presenterat senaste nytt för ett Vinterpalats. Därför: Ska det alls byggas en vinterarena i kristider – bygg i centrum.

Annons

Genast protesterar hockeyälskarna. Ett Vinterpalats erbjuder inte faciliteter fokuserade på oss. Nej, men ett Vinterpalats ger mycket mer. Beläget i centrum kan det bli ett nav för både grundskole-, gymnasie- och högskoleelever på gångavstånd till en kvalitativ vintersportarena.

dessutom ytterligare forskningsresurser. En verksamhet som redan håller världsklass kan ge Östersund ännu mer internationell PR. Spets åt universitetet. En utbyggd fysiologisk forskning kan även ishockeyn dra nytta av. Dessutom skapas viktiga arbetstillfällen.

valde presentationsdatum med omsorg för sina förfinade Vinterpalatsplaner. Inom en vecka vill kommunen sätta ner foten kring ishallsfrågan. Den som då erbjuder ett trovärdigt alternativ till traditionell ishall och dessutom ger kommunen chans att spara, måste tas på allvar.

även hos de som hellre ser en lokalisering till Stadsdel Norr. Även här talas om avsevärd bredd bortom elitidrotten och lokaliteter för utbildning och annat. Men hittills döljs eventuella kort för extern finansiering mer än 100 kommunala miljoner.

Men Campus presenterade igår ändå en vettig kalkyl. Tjugo privata miljoner satsas av Campus ägare. Ytterligare 80 miljoner kronor finansieras via till palatset klara hyresgäster.

Lägger kommunen 40 miljoner så fattas 80. Då behövs externa finansiärer om 20, resterande 60 miljoner går sannolikt få fram via EU:s strukturfonder. Totalt 220 miljoner för hela kalaset.

på is förtjänar verkligen en ny funktionell anläggning. Men det behöver inte vara ett Swedbank Arena som i Örnsköldsvik. Säkert går det skapa trivsel även på Campus och med samsning om utrymmena.

Priset borde ha stor betydelse. Vi vet inget om lågkonjunkturens varaktighet. Kanske väljer politikerna att inte bygga alls just nu. Ingen kan i så fall resa klander när övrig samhällsservice utsätts för hårda sparkrav.

Om det ändå klubbas för spade i jorden: Välj billighetsalternativet. Förnuftsmässigt blir det svårt att motstå Campus erbjudande.

Mer läsning

Annons