Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska jobb bara för svenskar?

Kampen för, eller ska vi säga om jobben, fortsätter och det är en konflikt som sträcker sig långt mycket längre än EP-kandidaternas kampanjer. Det här sätter patenterade begrepp som rättvisa och solidaritet på prov i verkligheten.

Annons

"Jens - sträcker sig din solidaritet och öppenhet bara till Sveriges gränser eller vågar du vara med och bygga ett öppet solidariskt Europa...."
Frågan riktas till EP-kandidaten Jens Nilsson(S) från EP-kandidaten Tomas Andersson(C) i ett öppet brev. Bakgrunden är så klart Marita Ulvskogs diskutabla uttalande om företaget Hyrlett som "en ny sorts människohandel" nyligen. Hyrlett förmedlar lettisk arbetskraft i Sverige sedan landet blev medlem i EU 2004.
Ulvskog toppar Socialdemokraternas lista och det är relevant att fråga Jens Nilsson, ett antal platser längre ner, om han ställer upp på hennes linje i sin ambition att vara en röst för Norrland i Europa.
Det är inte ovanligt att Marita Ulvskog fläskar på med retoriken, och just när det gäller rörlig arbetskraft så tycks omdömet särskilt töjbart. Men i sak har hon antagligen de flesta Socialdemokrater med sig.
På söndag avgörs valet och det utkristalliserar sig mer och mer tydligt vad den Socialdemokratiska arbetslinjen och "Jobben först" egentligen betyder. Jobben först och främst till svensk arbetskraft.
Det liknar de protektionistiska strömningarna i Storbritannien där Gordon Brown i klartext talar om "british workers for british jobs".
Tankesättet löser inte arbetskraftsbristen i Jämtlands län framöver och det kan knappast kallas solidariskt. 

Mer läsning

Annons