Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta eget ansvar för julmaten

I morgon är det julafton och över hela landet kommer människor samlas för att fira. Med stora familjer ute på landet, stilla i tvåsamhet inne på en restaurang.
Ute i en fjällstuga framför brasan, kompisgäng i en lägenhet i någon förort.

Annons

Hur vi än väljer att uppmärksamma denna högtid är det en sak som är säker, och det är att det kommer finnas ett bord och en måltid som en av firandets mittpunkter, och vi kommer alla ha våra egna uppfattningar om vad det bör stå på det är bordet. Mat är tätt förknippat med traditioner och högtider, och många har starka uppfattningar om vad man ska, får och bör äta. En vill alltid ha sill och en annan tycker inte det bli jul utan skinkan. Även när vi bryter traditioner skapar vi gärna nya, människan är ett socialt och kulturellt djur som tycker om att samlas kring särskilda måltider och markera varför just denna middag är speciell.

Få frågor lockar fram så mycket känslor, åsikter och diverse mer eller mindre underbyggt tyckande som vår mat. Vad vi äter speglar så många aspekter av vårt liv, den personliga njutningen och känslorna kring att äta. Frågan om hälsa och hur maten påverkar våra kroppar. Debatten om vad vår mat och efterfrågan på den samma har för påverkan på vår miljö och omvärld. Då kan det vara värt att komma ihåg, för att verkligen kunna säga något om hur bra eller dålig en viss maträtt är för miljön måste man vara noga med vilket sätt man menar att den är bra eller dålig på.

Viltkött från djur som bara ätit gräs hela sitt liv och hållit landskapet öppet är mer klimatvänlig än sojaprotein från växter odlade i nedhuggen regnskog. Ibland kan en sorts matproduktion ge mer utsläpp av koldioxid men mindre av kemikalier, och så vidare. Vad gäller frågan om hälsa finns det även där betydligt fler nyanser än vad kvällstidningarnas bilagor vill göra gällande. Alla människor har olika behov, olika kroppar och mår bra av olika saker. Givetvis finns det någorlunda generella regler, men de är inga hemligheter, vi har rätt bra koll på vad vi bör och inte bör äta. Ytterst handlar det dock inte enbart om kunskap om vad som är nyttigt och inte utan om att vuxna människor har rätt att själva bestämma vad de ska och inte ska äta.

Nej låt oss inte styras av generaliseringar och ängslighet när vi sätter oss till årets julbord, hur det än ser ut. Låt människor ta eget ansvar för sina egna beslut om vad de vill äta just denna speciella helg. Eller som ett talesätt lyder; ät bra, dö ändå. God jul på er.

Mer läsning

Annons