Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timeout för skuldsanering

/

Den som är skyldig kommunen 100 000 kronor i obetalda skatter är olämplig att parallellt ingå i samma kommuns politiska ledningsgrupp. Därför måste Klas Hallman, C, ta timeout från uppdraget som kommunalråd i Härjedalen tills han gjort en skuldsanering. Ytterst är det en fråga om förtroende.

Annons

Klas Hallmans trassliga ekonomi har varit en inofficiell följetong i flera år. Trots påstötningar från både egna partikamrater och från allianskollegor i Härjedalens kommun har han tyvärr inte lyckats få bukt med problemen.

till kommun, stat och andra fordringsägare är nu uppe i 282 000 kronor och har med åren snarare ökat än minskat. En sådan utveckling är oacceptabel för alla medborgare. För en förtroendevald politiker i hög kommunal ställning blir situationen än mer graverande.

berättade om Klas Hallmans affärer menade han själv, ”att man som politiker ska representera ett tvärsnitt av befolkningen. Jag förstår att det är många andra som har de här problemen”, sa han.

Förklaringen känns som ett halvhjärtat försök till rättfärdigande, men blir i förlängningen helt ohållbar. Om ett tvärsnitt av befolkningen inte gör rätt för sig, vore samhället illa ute. Så är nu inte fallet.

är att hans inkomster kommer från uppdragen som politiker. Därmed kan man säga att en timeout delvis ytterligare slår undan benen för honom vad gäller möjligheten till försörjning.

är ändå rimlig. Han måste ges chans att komma tillbaka, men först efter att delar av skuldberget är betalt, eller att en rimlig avbetalningsplan satts i sjön. Bäst sker det här genom en tids fullständig fokusering mot grundproblemet. Han kan inte längre skjuta bekymren framför sig. Då fortsätter bara förtroendet urholkas mot honom som politiker, mot Centerpartiet och även mot Härjedalens kommun.

Mer läsning

Annons