Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio skäl att rösta grönt på söndag

/
  • Centerklungan  inför EP-valet; Kenneth Johansson, Abir Al Sahlani, Lena Ek,  Marie Wickberg och Håkan Larsson, vill jobba för gröna värderingar i Europa.

Därför att Centerpartiet är mest Europavänligt av alla partier, men desto mer kritiskt till att EU är byråkratiskt och otympligt. Lena Ek måste få chansen att jobba vidare med visionen ”smalare men vassare”. Det går säkert bättre om hon får sällskap av fler centerpartister i parlamentet. Rösta grönt.

Annons

Därför att även om Marit Paulsson lovat att vara en tant som inte tiger i Bryssel i viktiga frågor om djurskydd och säker mat, så är Folkpartiets förstahandslösning på klimathotet kärnkraft. Mer kärnkraft fordrar mer uranbrytning och någonstans ska den göras. Här? Nej, trodde inte det. Så rösta grönt i stället.

Därför att Gudrun Schyman är lika lite politiskt attraktiv som Feministiskt initiativare som hon någonsin var som vänsterpartist. Rösta grönt för att jämställdheten inte ska vara en isolerad fråga för kvinnor att kämpa själva om, utan för att det ska vara en fråga som genomsyrar alla andra frågor på ett naturligt och självklart sätt.

Därför att man aldrig når vägs ände genom att lägga sig på rälsen. Det har varit Junilistans strategi redan från början. På det sättet har partiet lyckats sätta stopp för en hel del saker, men aldrig varit i närheten av ett förverkliga sina egna idéer. Samarbete är en bättre väg. Visa att jämtar och härjedalingar bryr sig om mer än jakt, fiske och snus. Fred, säkerhet och miljö är europeiska frågor som berör oss med. Rösta grönt.

Därför att Miljöpartiets gröna politik verkligen är grön, men lika mycket uppe i det blå. Förslaget om Green Deal, primärt med satsningar på höghastighetståg, är ett effektivt sätt att avveckla landsbygden. Tuffare klimatmål vill miljöpartiet ha, men då är det att önska lycka till med pedagogiken gentemot de många svenskar som fortfarande är beroende av bilen och ännu står utan praktisk möjlighet att köpa, tanka och därmed köra något annat. Rösta på en klimatpolitik med färdplan. Rösta grönt – på riktigt.

Därför att Socialdemokraternas valkampanj, som är bättre än alla andras, trots allt inte kan täcka över hur tunna idéerna för en union med full sysselsättning är. Jobben är åter en förstafråga för Socialdemokraterna i valrörelsen, den läxan är lärd, men lika fullt saknas vägar att skapa jobb och nå full sysselsättning. För ekonomiskt, ekologiskt hållbara och riktiga jobb – rösta grönt.

Därför att Sverigedemokraterna på föråldrat sätt hyllar nationalstatstanken. En tanke som under sin storhetstid skördat offer i massgravar, gjort vänner till fiender, och rivit upp fler sår än den någonsin byggt broar. Detta vet européerna över lag tyvärr väldigt mycket om, men tydligen inte Sverigedemokraterna. Rösta för sammanhållning, förbrödring och förståelse i stället för var och en på sin kant. Rösta grönt.

Därför att det finns fler rättigheter än rätten till ett privatliv och en balanserad upphovsrätt att försvara. Men för det jobb-et saknar Piratpartiet en plan. Det bästa det här partiet kan åstadkomma är som väckarklocka till det politiska etablissemanget i övrigt – det finns sätt att engagera unga och det finns politikområden som det snarast måste finnas politik för. Men den funktionen klaras bra utanför parlamentet. Så rösta grönt.

Därför att det under Gunnar Hökmarks slogan ”Ledarskap för frihet och förnyelse” i grunden gömmer sig en gammal moderat. Han var tidigare partisekreterare för gamla moderaterna. Trots det nyvunna moderata intresset för klimat och miljö till partiets kampanj sett, så är det annat med Hökmark själv. Svenska Naturskyddsföreningen listar honom som den minst klimatvänliga svensken i parlamentet. Rösta grönt.

Vänsterpartiet gör sitt bästa för att hänga med i ett projekt de egentligen inte tror på – EU. Det gör de genom att låta politiskt korrekta i frågor om personlig integritet och EU:s kontroll över människan. Men låt er inte luras. I övrigt är det socialistiska värderingar som gäller fullt ut. Det vill säga begränsningar och regleringar av den personliga friheten att göra och bestämma själv. Ett solidariskt Europa är ett Europa där Irina från Riga är lika välkommen att jobba i Östersund som Andreas från Sveg är välkommen att jobba i Paris. Så rösta för ett öppet, varmt och livskraft-igt Europa i stället – rösta grönt.

Mer läsning

Annons