Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias Samuelsson: Agenda saknas för att möta hemvändande terrorister

Det blir inga fler Agenda-intervjuer om våldsbejakande extremism för kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) efter tisdagens förhör i riksdagens Konstitutionsutskott, KU.

Annons

Obegripligt att Alice Bah Kuhnke (MP) haft ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism.

Beslutet kom inte som någon större överraskning efter den hårt kritiserade intervjun i SVT Agenda, där inte mycket blev rätt. Kommunerna Umeå och Göteborg lyftes fram som förebilder, till de kommunala tjänstemännens stora förvåning. Antalet hemvändare som kommunerna hade haft kontakt med kunde summeras till noll (0). Olyckliga misstag eller okunskap – oavsett är det helt oacceptabelt att ansvarig minister inte verkar ha någon koll på den ansträngda situationen, där hälften av de 300 som har anslutit sig till IS är tillbaka i Sverige; radikaliserade av världens mest fruktade terrorsekt, som uppmuntrar sina rekryter att begå bestialiska dåd på hemmaplan.

Frågan många har ställts sig är varför ansvaret för att förebygga och förhindra att hemvändare begår terrorbrott hamnade hos Kulturdepartementets från första början. Så även departementet själva, i höstas föreslog man i en utredning att ansvaret skulle flyttas över till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Då skulle ansvarigt departement bli Justitiedepartementet, där arbetet kan samordnas med rättsvårdande myndigheter.

Att flytta över frågorna till justitieminister Morgan Johansson (S) eller inrikesminister Anders Ygeman (S) löser dock bara ansvarsfrågan. Det gör inget åt det faktum att regeringens arbete har präglats av stora brister. Något som också märks hos väljarkårens förtroende för regeringens arbete: Rekordlåga 12 procent av väljarna tycker regeringen gör ett bra jobb, enligt Yougov, vilket kan jämföras med förra regeringens utmålade krissiffror inför förra valet på 40 procent.

Under tisdagen markerade också Anna Carlstedt, som är regeringens (nya) samordnare, genom en artikel på DN Debatt där flera av bristerna lyftes fram.Något oväntat bjöds det inte på. Säkerhetspolisen delar sällan ut information till socialtjänsten, trots att kontakten med hemvändare ofta hamnar hos socialsekreterare. Dagens sekretesslagstiftning står i vägen för nödvändigt informationsutbyte. Samordnaren lyfter också det absurda i att varje kommun själv förväntas ha en infrastruktur för att hantera IS-återvändare. Carlstedt vill se nationella riktlinjer och ett team av nationella experter för att garantera samma förutsättningar i hela landet. Det är brister som varit påtalade sedan i vilket fall förra sommaren, men samarbetsregeringen har svårt att samordna sina egna statsråd. Bah Kuhnke borde inte ha behövt ställas inför KU för att ansvaret skulle flyttas till ett nytt departement. Ett helhetsgrepp borde ha tagits redan när bristerna uppdagades.

I stället har arbetet legat i lä, vilket blir särskilt tydligt ute i kommunerna. Att Göteborg – där flest har rest ifrån – inte har varit i kontakt med en enda hemvändande IS-rekryt, är talande. I Stockholm finns det fortfarande inga lokala handlingsplaner, som skulle ha presenterats innan årsskiftet. Att regeringens arbete mot våldsbejakande extremism hamnat på efterkälken är generande tydligt i en allt mer orolig värld.

Mer läsning

Annons