Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre samtalsämnen om du vill förstöra Julafton

Egentligen är du rätt oförståndig som lockas till läsning av den här rubriken. Politik på julafton brukar inte gifta sig särskilt väl. Läs därför ledaren som en lista på samtalsämnen att undvika runt vuxenbordet för att inte förstöra stämningen på barnens högtidsdag – Jesus självaste födelsedag. Listan är en produkt av svårigheterna med att fira en modern jul, inte ens på julafton kommer vi undan samhällets värdekonflikter.

Annons

Vi börjar med det självklara eftersom vi har svårt att förhålla oss till dessa samtalsämnen under årets alla dagar.

1. Invandringen - Jag vet att du vill. Säkert med goda argument både för och emot. Gör det inte bara. 2. Genusdebatten - Ett fåtal kan berikas av diskussionen, de flesta kommer inte hänga med. 3. Vägsalt - om ämnet kommer upp försök leda diskussionen mot ett ofarligt ämne, till exempel vädret.

Sen har vi ämnena som dyker upp varje år i samband med juletider:

1. Nubben - Det finns inget självklart förhållningssätt, vissa dricker sprit på Julafton, andra gör det inte. I dag är fel tid och fel plats att föra en principdebatt för att nå ett gemensamt beslut. Undantaget om någon har problem med alkoholen och det leder i sin tur till problem för andra. Vissa saker är viktigare än en trevlig stämning runt bordet. Behöver du eller en vän hjälp? Ring anonyma alkoholisters telefonjour 08-720 38 42 öppet 11-13, 18-20 året runt. 2. Grisen - Vilket land kommer maten ifrån? Är maten ekologisk eller rättvisemärkt? Är det etiskt att äta kött? Mat är en fråga som ligger de flesta nära och viljan att förändra sig är inte särskilt stor i dag. Avvakta till nyårslöftena och använd försiktighetsprincipen flitigt. Diskutera endast ifall du redan vet att alla håller med varandra. Inget är så ofarligt som ryggdunkande konsensus i en svensk familj. 3. Barnuppfostran - Hur många julklappar och till vilket pris? När ska barn gå och lägga sig, vilken uppfostringsmetod är den rätta. Får barn ha icke-ekologiska kläder och är det farligt att tugga på plastleksaker? Hur ska en bra förälder vara och uppföra sig. Om ni glider in på ämnet är ett lämpligt förhållningssätt vara att vid frågor svara hur ni gör men ALLTID avsluta med MEN ALLA FÅR GÖRA SOM DOM VILL för att på så sätt undvika potentiellt bråk.

Det finns givetvis samtalsämnen som är fullständigt ofarliga att vandra in på. Dessa kan vara till hjälp ifall ni glider in på någon av de farliga ämnena:

1. Vädret - av alla uppenbara skäl. Det har varit en neutral mark i människors samtal sedan åtminstone 825 f kr. 2. Norska skidlandslaget - ifall det inte sitter en norrbagge runt bordet är det här en given succé. Med patriotisk missunnsamhet kan vi beskylla alla framgångar.3. Mark Levengood - Inte ens en inbiten homofobisk invandringskritiker kan tänka en ond tanke om den mannen.

Mer läsning

Annons