Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trumps väljare litar inte på demokratin

I och med att valet i USA nu är avgjort finns det anledning att fundera över den tidsålder vi levt i, och den som kanske nu tar sin början.
Alla vet vi unga nog innerst inne att världen inte kommer se exakt likadan ut hela våra liv som den gjort under vår uppväxt. Världen runt omkring oss förändras, den person som föddes 1930 lever i en mycket annorlunda värld idag än när de var 20 år gamla.

Annons

Från 80-talet och framåt har vi levt i en värld som trots sina brister känns som den blivit bättre. Vi har sett internet födas, marknadsekonomi segra i land efter land och välståndet ta fart. Vi har sett stora framgångar för HBTQ-rättigheter. Fler länder har påbörjat en resa mot att bli demokratier. Välståndet har ökat med tillväxten och vi har allt bekvämare liv. Exakt på denna dag den 9 november föll 1989 Berlinmuren. Det har aldrig varit säkert att denna utveckling skulle fortsätta för alltid.

Snarare finns det mycket som tyder på att en förändring är på väg. Med Brexit och Trump som USA:s president blir omvärlden mer osäker, mer orolig. Vi vet ännu inte vilken den fulla innebörden av vad detta politiska skifte innebär. Det enda vi kan säga är just det, osäkerheten kommer öka. Ett flertal scenarion som för fem år sedan kändes överdrivna är nu åter på kartan. Krig i Baltikum, upplösningen av den Europeiska unionen. Det bästa vi kan göra är att vara öppna inför att sådan kan hända, det bästa sättet för oss att agera är att ta de säkerhetsåtgärder vi kan. Den stora frågan är de djupare implikationerna av väljardemografin som valde Trump. Vi har e n stor grupp människor i USA som nu förväntar sig, ja vaddå? Han har sagt bland annat att han ska riva upp Nafta som är ett omfattande handelsavtal som är starkt integrerat i amerikanska lagstiftning. Hur ska det gå till?Han har även sagt att han ska skaffa fram miljoner jobb och sänka skatterna kraftigt. Ingen vet heller hur det skulle kunna genomföras.

En stor grupp människor litar inte längre till det traditionella demokratiska systemet. De vill ha något radikalt nytt och de har valt att följa en ledare som lovar storslagna ting utan att berätta om hur dessa ska kunna bli verklighet inom ramarna för de lagar och institutioner som vi har. Frågan är därför vad vi kan förvänta oss, är det hans löften eller våra system som kommer falla?

Ytterst handlar detta om vilken syn man har på förändring och om förändring är positivt. USA, Storbritannien och för den delen Sverige är några av de bästa samhällen mänskligheten någonsin skapat. Den bekvämlighet, det välstånd och den jämlikhet vi upplever är omatchad i historien. Så frågan är om radikal förändring innebär en förbättring från denna position. Det obehagliga är just att det är ganska få saker som kan bli bättre, men att väldigt många andra kan bli otroligt mycket sämre. Det måste vi förhålla oss till idag.

Mer läsning

Annons