Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgörelsen är ett viktigt steg mot ett borgerligt maktskifte 2018

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna om integrationspolitiken i Östersunds kommun räddar Alliansen och möjliggör en eventuell borgerlig valvinst i kommunvalet 2018. Samtidigt stärker Socialdemokraterna sin position som samarbetsparti.

Annons

Källor inifrån Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp avslöjar att det under en tid funnits interna samtal med anledning av Moderaternas nya position i flyktingfrågan. Samtalen har kretsat i kring den oro flera känt att en integrations och flyktingdebatt i valrörelsen 2018 skulle visa på borgerlig splittring, skrämma iväg potentiella väljare för Alliansen och därmed stå i vägen för ett maktskifte i Östersunds kommun.

Uppenbarligen delar Liberalernas Pär Löfstrand den uppfattningen. Till ÖP:s reporter Maria Lindholm säger han: – Vi har löst ut flyktingfrågan ur allianssamarbetet.

Med en bred politisk bas bakom överenskommelsen kommer integrationspolitiken förpassas till ett nyskapat utskott.

Socialdemokraternas intresse av att ingå i en överenskommelse med två borgerliga partier är uppenbar. Det stärker väljarnas förtroende för Socialdemokraterna som ett parti som kan agera på båda sidor om blockgränsen. I en kommun med rörliga väljare gynnas socialdemokratin av att befinna sig i den politiska mitten i stället för att marginalisera sig själva vänsterut.

Dessutom finns säkert en förhoppning från Socialdemokraterna om att man ska lyckas spela Centerpartiet och Liberalerna ur händerna på Moderaterna. Särskilt som den egna koalitionen med Vänsterpartiet riskerar att spricka. I så fall får man fel.

För det första är Pär Jönsson (M) inte korkad. Moderaterna är inget enfrågeparti och binder inte upp hela sin politiska agenda kring integrationspolitiken. Därför stärker överenskommelsen Alliansen som kan gå till val utan sprickor i fasaden. Även om Moderaterna idag är kränkt över att ha lämnats utanför.

För det andra vore det sensationellt ifall Liberalerna och Centerpartiet bildade koalition med Socialdemokraterna. Partierna är tydliga med att man vill se ett maktskifte i Östersunds kommun. Bosse Svensson (C) blev dessutom vald till gruppledare på den linjen.

Med integrationspolitiken utspelad ur valdebatten i Östersunds kommun är det öppet fält inför vilken fråga som driver valrörelsen 2018. Socialdemokraterna kommer med säkerhet försöka göra valrörelsen till ett välfärdsval. För Centerpartiet verkar en utveckling av Östersunds centrum, Brunflo och Lit stå i centrum.

Var Moderaterna förflyttar sig ska bli mycket intressant att se. Kanske utmanar man Socialdemokraterna och välfärdspolitiken?

Läs mer om överenskommelsen:

Starka reaktioner från politikern som lämnades utanför ”Jag är oerhört besviken”

Därför bildar C och L pakt med S utan moderater i Östersund: ”Ibland måste man bara göra det som är rätt”

Mer läsning

Annons