Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläppen ökar med Miljöpartiet

En ovälkommen nyhet för ett parti med interna problem.

Annons

SCB:s miljöräkenskaper under andra kvartalet 2016 har potential att förvärra den internpolitiska krisen i Miljöpartiet: Utsläppen av växthusgaser fortsätter öka. Ny statistik är naturligtvis ett ovälkommet inslag för en ifrågasatt politisk ledning och kommer endast två veckor innan miljöpartiklar från hela landet samlas i Sundsvall för Kommun- och landstingsdagar.

Att Miljöpartiet befinner sig i en interpolitisk kris är ett faktum

Att Miljöpartiet befinner sig i en interpolitisk kris är ett faktum. Efter valet 2014 samlades en grupp om 25 riksdagsledamöter. I dag deltar endast 21 ledamöter på riksdagsgruppens träffar. Fyra ledamöter; Carl Schlyter, Valter Mutt, Jabar Amin och Annika Lillemets har brutit sig ur och bildat en egen grupp. Att enskilda ledamöter fronderar mot sitt eget parti har skett tidigare, men det är unikt att fyra ledamöter ogenerat tillåts frondera öppet genom att bilda en egen grupp och samtidigt få vara kvar som medlemmar i partiet. Hur kommer Miljöpartiets ledning svara utifrån uppgiften att utsläppen ökar? Sannolikt med det extremt utnötta försvarstalet om att Sverige nu mer än någonsin behöver mer av Miljöpartiets politik, inte mindre. Ett sömnpiller till och med för duracellkaniner som Petter Stordalen.

Tvärtom ser det ut som om Sverige skulle må bäst av att få mindre av Miljöpartiets politik inte mer.

Tvärtom ser det ut som om Sverige skulle må bäst av att få mindre av Miljöpartiets politik inte mer. I regeringen försöker man pressa fram en kilometerskatt vilket skulle ha stor skadlig inverkan på den ekonomiska aktiviteten på landsbygden. Flera branscher skulle tappa eller helt förlora sin lönsamhet om förslaget blir verklighet så som det ser ut i dag, en straffskatt på lastbilar på mellan 24-26 kronor per mil. Miljöpartiets utmaning om man vill fortsätta vara relevanta i svensk politik är att styra om miljöpolitiken mot tydliga resultat och att den går att kombinera med tillväxt och ekonomisk politik. Annars blir politiken omöjlig att genomföra eller vinna stöd för. – Alliansen lyckades öka tillväxten och sänka utsläppen och det bottnade i att vi jobbade aktivt med att förena kraftfullt miljö- och klimatomställning med bättre näringslivsklimat. Det har bytts ut mot symbolpolitik och få konkreta lösningar som faktiskt har effekt, det säger Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl i en kommentar.

Kan Miljöpartiet lära av Alliansens miljöpolitik utan att tappa internt stöd? Tveksamt, upproret inom Miljöpartiet handlar inte om att fyra riksdagsledamöter vill inspireras av Alliansen. Tvärtom anser man att dagens Miljöpartiet är alldeles för kompromissvilliga. Upproret vill ha mer populism inte mindre. Väljarna och politikerna befinner sig alltså långt ifrån varandra. Räkna med bråkiga dagar i Sundsvall.

Mer läsning

Annons