Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varningen: Finlands självständighet kan komma att ifrågasättas 2017

Artikel 1 av 2
Finland 100 år
Visa alla artiklar

Moskva kan komma att ifrågasätta lagligheten i Finlands självständighet. Den varningen finns i rapporten ”Rysslands föränderliga roll i Finlands närområden” från en expertgrupp vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors. Rapporten, som beställts av finländska regeringen, tecknar utmaningar i allt från energipåverkan till historia som vapen.

Annons

Lyssna på Podd72: #20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid (med Katri Pynnöniemi, professor Henrik Meinander och reservisternas ordförande Mikko Savola som också är riksdagsledamot för C)

Finns att ladda ned på iTunes och Acast .

Och budskapet är kärvt för den Republik som den 6/12 nästa år firar 100 år. Fler prövningar är att vänta, Finland behöver en ny slags beredskap att hantera påverkansförsök.

Under ett besök i Helsingfors i oktober samtalade jag med äldre forskaren Katri Pynnöniemi för Podd72 om rapporten.

Slutsatserna i studien är att Rysslands långsiktiga mål är de samma som de alltid har varit. Globalt vill man vara en större spelare. I ”nära utlandet” ska man vara med och bestämma vad som händer i andra länder.

Vad som har förändrats är Rysslands interna politik och att det påverkar Rysslands verktyg för att nå målen. I den interna politiken skyller nu Ryssland de stora problemen på hemmaplan på utländsk inblandning. Och i agerandet mot omvärlden märker Finland av Ryssland på ett nygammalt sätt.

– Nu ser vi liknande typ försök att påverka Finland som vi sett tidigare mot andra länder. Det är mycket tal om informationspåverkan med olika typer av artiklar, förfalskningar, lögner som sägs av ryska företrädare. Jag vill understryka den leninistiska synen här; propaganda är inte bara ord, det är handling.

Finlands självständighet kom genom att möjlighetens fönster öppnade sig i historien. Två ryska revolutioner gjorde att Finlands Lantdag förklarade landet självständigt sjätte december 1917. Självständigheten har betalats med blod och tårar. Finland har haft fyra krig under sitt dramatiska 1900-tal.

Det är i den kontexten som rapportens mest kontroversiella del kommer in i bilden, eftersom den handlar om något som inte har hänt, än. Att Finlands självständighet kan komma att ifrågasättas under 100-årsfirandet.

Det är ett mönster som funnits gentemot de baltiska staterna tidigare. Och det är inte bara Finland som firar 2017, det är också hundra år sedan de två ryska revolutionerna. Den första störtade tsaren och den andra förde bolsjevikerna till makten.

De ryska revolutionerna tillsammans med freden mot Tyskland i Brest-Litovsk 1918 och inbördeskriget i Ryssland ledde till, ur Moskvas perspektiv, den första geopolitiska katastrofen på 1900-talet när städer som Warszawa, Riga, Tallinn och Helsingfors förlorades till nybildade självständiga stater.

– Det är uppenbart att Ryssland tar mycket allvarligt på den historiska politiken när det gäller nationell säkerhetspolitik. I vårt finländska fall handlar det om tolkningar av vår historia som betonar att vi är en del av Tsar Ryssland eller i Sovjetunionens sfär.

Pynnöniemi pekar på att Moskva annekterade Viborg från Finland så gjorde man det med hänvisning till att ”befriade en uråldrig rysk stad” (även om uråldrig svensk stad är historiskt mer korrekt än rysk stad).

– Då är frågan om hur mycket av Finland är ”ryskt land” om Karelska näset är det.

Mars 1940. Övergivna hus i Viborg, som Finland förlorade i Moskvafreden. Till vänster syns en symaskin och Viborgskringlan som var symbol för bageri och konditori.   Staden fick svenska stadsprivilegier 1403 medan borgen byggdes redan 1293 av Torgils Knutsson. Viborg erövrades av Ryssland 1710 under Stora Nordiska kriget och 1811 lät tsaren förena

Ett annat tema att vänta sig är utspel om ”rysskräck”, ett tema som använts av regimen i Moskva sedan tidigt 1800-talet mot Kremls kritiker.

– Det handlar om att påstå att finländare är genetiska russofober. Russofobi är ett av de tydligaste sätten att försöka förneka objektiv kritik mot Rysslands agerande och försöka styra uppmärksamheten åt annat håll.

När Finland nu går in i sitt jubileumsår så fyller Utrikespolitiska Institutets rapport också funktionen att peka på riskerna i vår tid. Att vara medveten om historien och hur falska tolkningar kan komma att användas är ett sätt att bygga motståndskraft.

För Finland med 1300 kilometer lång gräns österut, och där de sista överlevande krigsveteranerna fortfarande hedras vid självständighetsbalen i presidentpalatset årligen, är historien mer närvarande än i Sverige. Till tisdagens fest är även estniska och svenska frivilliga som slogs för Finland inbjudna.

Också det är ett tecken i vår tid.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Alla artiklar i
Finland 100 år
Annons