Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är inte ett äventyr i vildmarken!

/
  • Svenska Turistföreningen sätter fingret på urbaniseringen: Norrland ses numer som en filmkuliss.

Sveriges Turistförening genomförde under den gångna sommaren en undersökning och projekt som riktade sig till vad unga förväntade sig av fjällvärlden och vad de i övrigt önskade av fjällvärlden.

Annons

Stadsungdomar slussades till Storulvån och Sylarna och Jämtland fick äran att inhysa dessa unga. Ett fint initiativ av STF: att låta unga göra sig hörda om hur de önskar ha det: internetfritt, billigt och lättare att ta till sig information. För en föråldrad organisation som klarat sig på familjetraditionen att varje år gå Jämtlandstriangeln är tanken fin. Men att unga nya fjällvandrar-testpiloter vill att vandringsleder och därmed de svenska fjällen ska vara internetfria är i grunden bara negativt för världen norr om Dalälven. Gamla må skrocka och säga att ungdomen tagit förnuftet tillfånga som vill kasta bort det digitala. Men att besökare tycker att vi inte borde ha digital förbindelse med omvärlden är smärtande.

Det är problematiskt att Norrland blivit ett ställe där en bor på kopparhotell och skidar till helikopterplatta och äter exklusiva älgkorvar. Folk innanför de stockholmska tullarna verkar ha glömt bort att vi har en vardag. Vi är inte ett äventyr i vildmarken. Vi är det också, men framför allt är vi nästan två tredjedelar av ett land som behöver kopplas samman som alla andra. Hur skulle det egentligen se ut om vi kom ett gäng från Kälarne, Järpen och Skålan till nollåtta-land och tycka till: "jag önskar wi-fi-fritt här"?

Vi är inte statister i en jämtsk inspelning av Indiana Jones. Inte endast sammanfattade med ett Storsjöodjur och extraordinära naturupplevelser. Vi är vanliga dödliga och vi har rätt till mobil uppkoppling, fiberanslutning och internetbank. Så det STF kom fram till med sitt projekt må vara att de ska förnya och föryngra sin framtoning, men banne mig om de klipper tråden för gårdsbutiken och fjällkossans mobil.

Mer läsning

Annons