Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste vara stallet som tar emot Maria

/
  • Det blir ingen julefrid om vi inte hjälper de som vill söka asyl i Sverige.

Annons

Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas.

Har ni tänkt på att skeendet i vår ända av världen börjar likna julevangeliet?

Josef och Maria väntade barn och blev nekade i dörr efter dörr. Jesus föddes i stallet bakom ett gästgiveri.

I dag stänger land, efter land, efter land sina gränser. Vi kan inte vara en i raden av de som stänger dörrarna. Under den period då kriget brinner i sina komplexa lågor måste vi inte sänka vårt mottagande.

De solidariska socialdemokraterna och miljöpartisterna stänger dörren och menar att vi måste bromsa. Vi måste låta Migrationsverket och systemet andas. Sverige måste få ett andrum. Nu införs gränskontroller och det tidigare så öppna Öresundsregionen drabbas av förseningar i pendlingstrafiken för att nitiskt kontrollera människors papper.

Alla sätts under lupp och krävs på identifikation: Även människor som kanske flydde för sina liv. Även de vars hem kanske brann. Någon kanske jagades. Någon kanske hade rädslan tryckande ända upp i svalget. Oron kanske gjorde packningen disträ och okomplett. De som inte har ID-handlingar är inget värt i detta system när vi ska stå och kontrollera varenda passerande över en gräns som inte varit en gräns tidigare. Vänd om, ber vi. Med ryggen mot Sverige siktas Danmark som nu meddelat att asylsökande inte får äga mer än 3000 kronor. Men danskarna är barmhärtiga, vigselringar får behållas på.

Otalet länder har stängt sina gränser. Fler lär inte öppna sin famn när Sverige stängt för andningspaus.

I en replik i riksdagens plenisal ifrågasatte Johanna Jönsson (C) Ylva Johanssons (S) uttryckta behov av andrum:

— Vem behöver egentligen ett andrum?

Sverige klarar inte längre av att ta emot fler, menar många, många. Antingen är det så, eller så får vi sänka kraven för ett tag, för att hjälpa fler som flyr krig, förföljelse och oroligheter. För det är de som behöver ett andrum. Regeringen har bevisat att de inte kan hantera denna situation. Vi har fått en första rapport om en flyktingbåt i Östersjön. Att se en Alan Kurdi, en treåring död vid strandkanten i Skillinge, Gotland eller Helsingborg är inget jag vill se.

Migrationsverkets regler och kapacitet har nått sin gräns. Nu är det dags att näringslivet och civilsamhället får verktyg att vara med och bidra. I Falun förenklar kommunen så att privatpersoner lätt kan upplåta stugor och hus till behövande. Det kan vara delar av byggnader eller hela hus som står till förfogande. C-förslaget, att lägga ansvaret för boende på den enskilde asylsökanden, kan låta krasst. Men Migrationsverkets regler har nått en gräns. Det primära är att hjälpa de som behöver hjälpas. Fler länder än Tyskland, Österrike och Sverige måste ta ansvar och även ansvaret inom Sverige måste fördelas bättre. Men Sverige är inte fullt. Trycket är enormt, men det är inte primärt Sveriges frid som är problemet. Den komplicerade Syrienkonflikten är det primära.

Mer läsning

Annons