Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig manifestation mot uran

/
  • En protestmarsch mot uran i Oviken lockade över 200 personer. Manifestationen bör rimligen sända signaler till gruvbolagets ledning om det lönlösa i att fortsätta planerna på en urangruva.

Provborrandet efter uran i Jämtland måste få ett slut. Ingen kommun vill ha en urangruva. Därför borde det också vara meningslöst att fortsätta prospektera. Kanske ännu mer efter i går, då ett protestmöte mot uranbrytning lockade över 200 personer i Oviken.

Annons

så småningom når gruvbolaget Continentals direktionsvåning i Kanada är efter söndagsmötet entydiga: Kom inte hit mer. Skrota planerna på en urangruva och lämna den orörda och vackra miljön ifred.

de flesta på mötet redan frälsta – sedan länge övertygade om det moraliskt tokiga i att börja bryta uran. Oavsett det nu sker i Oviken eller någon annanstans i Jämtland.

Gruvbolaget borde dessutom ha fått sig tankeställaren: Här finns folkligt motstånd. Människor som är beredd värna sin hembygd och bevarandet av orörd och vacker natur. Och kommer det fler än 200 på ett minimalt marknadsfört informationsmöte en kylig aprilsöndag, hur skulle då inte ett folkligt motstånd te sig om gruvplanerna tog ännu mera fart? Det tog hus i helsicke.

ha en utbyggnad. De ser arbetstillfällen, expansion för bygden och affärsmöjligheter. Så långt är allt gott och väl, men efter att ha lyssnat till geolog Olle Holmstrand känns miljöaspekten himmelskt mycket mer viktig än nya jobb och samhällsutveckling via en gruva med dagbrott.

lakas ur, följer med nederbörd, eventuella översvämningar och förgiftar Storsjön? Visst – det är värsta tänkbara scenariot, men nog måste det tänkas i just dessa banor inför så stora förändringar som kan vänta.

Otroligast är ändå den ringa mängd uran som utvinns ur ett ton alunskiffer, eller ynkliga 200 gram, enligt professor Holmstrand. Innan allt är brutet och klart i en eventuell gruva i Oviken, innebär det här enorma slagghögar, där dessutom radioaktiviteten i avfallet tyvärr finns kvar.

finns mot uranbrytning, men inte mot provborrning – alltså aktivt letande av mineraler. Riksdagen bidrog nyligen till att detta bisarra dubbelspel får fortsätta, nämligen att bolagen provborrar och säger sig leta efter en sorts mineral, när de i själva verket söker efter uran.

borde kunna ge människor som bor på utsatta platser bättre skydd än så. Jämtlands län har unisont sagt nej till uranbrytning. Ett provborrstopp borde då följa med i områden där alla vet att endast uranet är det verkligt intressanta.

Mer läsning

Annons