Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst finns det skillnader

/

Två välkända politiska profiler från länet kandiderar till EU-parlamentet högt upp på respektive listor. Men satt under lupp, vad blir egentligen skillnaden om du röstar på Jens Nilsson, (S) eller kryssar Håkan Larsson, (C) 7 juni?

Annons

Båda vill bli en röst för norra Sverige och landsbygden på Europanivå. Båda tycker att EU ska ägna sig åt gränsöverskridande frågor som säkerhet och miljö. De anser däremot båda att jakten är något för den nationella nivån att hantera.

storstadslösningar på landsbygden. Håkan vill decentralisera. De tror således båda på betydelsen av starka regioner och dynamiken i att hela landet lever.

Jens och Håkan tycker båda att det är fel att kriminalisera unga som tycker om att lyssna på musik via nätet, men att det är rätt att upphovsmännen ska ha betalt.

till riksdags- och kommunval brukar som bekant polemiken vara desto större. Är skillnaden verkligen inte tydligare än så mellan en klassisk socialdemokrat och en klassisk centerpartist när de väl tagit sikte på Bryssel? Nog för att de svenska kandidaterna ofta röstar lika i parlamentet – någon differens måste väl ändå finnas?

Jo, i det större perspektivet är skillnaderna avgörande. Jobben först säger Socialdemokraterna. Den som sätter jobben först måste också värna företagen. Sossarna pratar alltid om jobb, men sällan ur perspektivet att någon ska skapa dessa jobb genom sin företagsamhet. Här har Centern inrikespolitiskt såväl som europapolitiskt kommit betydligt längre.

är därför en röst för Europas omställning till en ekoeffektiv ekonomi där klimatsmarta lösningar banar väg för nya arbetstillfällen, exempelvis i Jämtlands län inom biobränsle- och energisektorn.

att Håkan är mer EU-kritisk än den genomsnittlige centerpartisten nu för tiden. Där särskiljer han sig från de fyra kandidaterna före honom på Centerlistan. Men ett kryss för Håkan Larsson är utifrån den centerpartistiska EU-plattformen också en röst för ett öppnare Europa där EU ska syssla med färre och framför allt rätt saker.

Denna öppenhet är den enda varaktiga grunden för solidaritet mellan människor, länder och regioner och för tillskyndandet av grön tillväxt.

Ett glest län i behov av fler människor och där industrierna i huvudsak producerar för marknader långt borta, behöver öppenhet. Det kan utgöra skillnaden mellan att vinna och försvinna för inlandet på sikt.

Mer läsning

Annons