Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst kan snökedjor och vinterdäck behövas på lastbilarna

/
  • Vinterförhållanden ställer krav på fordon och förare.

Annons

Timmerbilar är imponerande fordon. Ut på smala skogsbilvägar går färden. Vändytorna är ofta små, men en rutinerad förare kan sin sak och vet hur man undviker att fastna. Den dyrbara lasten körs sedan med van hand vidare.

Alla lastbilsförare kör inte under de vägförhållanden som timmerbilsförare måste bemästra, men förmodligen kan Sverige prestera bättre än i dag när det gäller framkomlighet och säkerhet.

I Norge, där reglerna för vinterdäck på lastbilar är betydligt hårdare än i Sverige, kan en förare som märker att det börjar bli för riskabelt alltid kliva ur fordonet och plocka fram extrautrustningen. I grannlandet råder nämligen krav på att snödkedjor ska medföras under färden.

I ett land med höga berg och smala vägar är det naturligt att säkerhetstänkandet anpassas därefter, men även Sverige borde överväga regelskärpningar och hårdare kontroller. Vid kontroller kan norsk polis beordra föraren att sätta på kedjorna – för att bevisa att hon eller han kan.

Regeringen borde överväga att införa liknande krav om att snökedjor ska följa med på färden vintertid. Och om en sådan förändring görs bör kontrollerna samtidigt intensifieras markant.

Där sunt förnuft finns används det redan i dag, men Sverige är ett avlångt land. Huvudmännen som utbildar yrkesförare har ett stort utrymme att tolka ämnesplanernas skrivningar med hänsyn till geografin. Detaljerade kravlistor, om exakt vilka "kunskaper om tekniska funktioner hos fordon och utrustning" som de blivande yrkesförarna ska tillägna sig, saknas. Det kan därför skilja stort beroende på om gymnasiet ligger i Skåne eller i Norrland.

Med en ny lag om vinterdäck och kedjor, behöver utbildningssystemet anpassas. Vi skulle också få bort variationerna vad gäller däck, säkerhetsansvar och utrustning.

Det som redan existerar i ett norskt trafiksammanhang borde gå att genomföra även här, men det kräver politisk vilja.

Mer läsning

Annons