Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zipzane kritiserar ledarsidans inställning till Jane Doe-huset: "Det är det speciella som lockar"

Annons

Jag undrar fortfarande över vad budskapet i grunden var i ledaren om länsstyrelsens nej till rivning av två äldre hus på Prästgatan. I ledaren heter det att statens förlängda arm – alltså länsstyrelsen – har uttryckt att husen är en alltför viktig del av den äldre stadsmiljön för att man ska kunna tillåta rivning.

Läs också: Se bortom Jane Doe-huset – Östersund behöver en levande stadskärna

Debatten om Jane Doe-huset fortsätter.

Sedan konkluderar ledarskribenten, Petter Bergner, att besluten om stadsplaneringen i Östersund är svåra, men de måste få fattas lokalt och i enlighet med Östersundsbornas behov, vilket inte nödvändigtvis behöver vara detsamma som vad tillfälliga proteststormar kräver.

Jag undrar om ledarskribenten verkligen menar att Östersunds kommun inte ska följa lagstiftningen i Sverige? Eller är det plan- och bygglagen och kulturmiljölagen som ledarskribenten inte gillar? Är det fel att det finns lagstiftning som skyddar kulturarvet?

Jag undrar också om ÖP verkligen menar att det är bra att Östersunds stadskärna ska se ut som alla andra stadskärnor i Sverige. Själv är jag helt säker på, att Östersunds varumärke skapas av det som är speciellt för staden.

Det är det speciella som lockar till Venedig och Sigtuna. Det säregna är fundamentet i varumärket som gör att det skiljer sig från andra konkurrerande varumärken. Det är det som drar till sig invånare och turister – bland vilka vi hittar de verkligt framstående entreprenörerna som kan se värdet och möjligheterna i byggnadskulturens rikedom.

Henrik Zipsane

Landsantikvarie

Svar direkt: Av en ledarsida förväntar man sig som läsare kanske raka hårda puckar. Det vill säga tydliga åsikter och entydiga svar. Men en fråga är bara svartvit för den som är fullständigt övertygad om att den ena sidan har rätt och den andra fel.

Henrik Zipsane tycks betrakta konflikten om de två husen på Prästgatan från en sådan utgångspunkt, men ledarsidan anser snarare att båda sidor i fejden har goda argument. Detta är anledningen till att ledarkrönikan "Se bortom Jane Doe-huset – Östersund behöver en levande stadskärna" fick ett problematiserande snarare än agiterande anslag.

Det behöver byggas mer – både i Östersund och i övriga Sverige – och när så sker ställs målkonflikter på sin spets. Att Östersunds kommun, inom rådande juridiska ramar, vill uppmuntra byggande är dock inte fel. Det är tvärt om helt naturligt och ledarsidan förväntar sig inget annat. Vi vänder oss inte mot lagen, utan hur länsstyrelsen gjort en för snäv tolkning av lagen.

Samtidigt sitter en del av Östersunds historia i väggarna när äldre bebyggelse rivs, och vid en viss punkt måste en gräns dras. Omförhandlingen av denna gräns pågår just nu och ledarsidans uppfattning är att Östersundsbornas ord måste väga tungt.

Mer läsning

Annons