Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhetsåret 2016: ÖP listar de tio mest lästa opinionstexterna år 2016

Annons

1. Insändaren som skapade debatt om sjukdom – och bristen på tillit till läkare

Mot slutet av året påpekade en specialist i allmänmedicin att personer felaktigt skickas i arbete när de är sjuka. Hon menade att läkares rekommendationer förbises, och texten blev den mest lästa opinionstexten under 2016.

Debatt: Orimlig situation när allt fler läkarintyg underkänns

2. Vargarna vs. brunråttorna

ÖP:s ledarskribent Marcus Persson skrev i slutet av november en raljant text som ironiserade rovdjursförvaltningen och vargfrågan i landet. Genom att dra likheter med brunråttan i storstäderna angrep han frågan med utgångspunkten att denna typ av beslut bör tas så nära de berörda parterna som möjligt.

Marcus Persson: Stoppa den oetiska nöjesjakten på råttor i våra storstäder

3. Hanna Björklund skrev om höjda skatter för egenföretagare: "Dra åt svångremmen och häll ut hela spargrisen i pappa statens knä"

I en ledartext från början av november skrev Hanna Björklund om att en morot för egenföretagare plockas bort av regeringen. Höjd skatt på den vinst som ett företag kan ta ut hotar att avskräcka folk från att ta risken med att starta eget, menade hon i sin text som blev flitigt läst.

Hanna Björklund: Den utmanande synen där allt ditt är mitt

4. Polischefshyllningen

I mars skrev avsändaren "Verklighetsförankrad pensionär" en insändartext för att hylla (den numera avgående) polisområdeschefen Stephen Jerand. Insändaren fick mycket läsning och letar sig in på plats fyra på listan.

Insändare: Heder till Stephen Jerand!

5. Persson om ingångslönsdebatten. "Det är Vänsterpartiet som sänker din lön"

En debatt blossade upp tidigt under året om ett förslag om lägre ingångslöner för nyanlända och unga, för att snabbt få dem i arbete. Vänstern motsatte sig förslaget och argumenterade bland annat att det skulle kunna dra ned lönerna överlag. Ledarskribenten Marcus Persson skrev en kommentar om detta, och det märktes på läsningen att intresset för frågan var högt.

Marcus Persson: Det är Vänsterpartiet som sänker din lön

6. S-kvinnor i Jämtland + Margot Wallström = Sant

S-kvinnor i Jämtland uttryckte i en insändare sitt stöd för utrikesminister Margot Wallström (S). De skriver genom ordföranden Ella Wallberg att de uppskattar hennes uppriktighet och uppmanar henne att stå på sig, då de står bakom henne.

Insändare: Stå på dig Margot

Utrikesminister Margot Wallström (S).

7. Kroppsfixeringen i rapporter om idrottskvinnor

Ledarskribenten och numera kulturredaktören på ÖP, Karin Jonsson, kommenterade i en text det sätt som OS-silvermedaljören Emma Johansson porträtterades i en text av DN:s sportjournalist Nils Palmgren. Hon ifrågasatte att cyklistens längd fick så stor plats i en artikel som skulle handla om hennes prestation under medaljloppet i OS. Kommentaren var en av de opinionstexter som lästes av flest under 2016.

Karin Jonsson: Den lilla, lilla OS-silvermedaljören

8. Sagan om de två broarna

Karin Jonsson kommenterade även kaoset på Södertäljebron som uppstod när en lastbil körde in i en bärande del. Hon ställde det i proportion mot stängningen av Öresundsbron och menade att regeringen bryr sig mer om sådant som ligger nära Stockholm än sådant som är långt bort från huvudstaden.

Karin Jonsson: Stockholmsregeringen resonerar: En Södertäljebro är viktigare än en avstängd bro långt från Stockholm

9. Det fruktlösa larmsamtalet

En person med signaturen "Mia" skrev i början av augusti en insändare om ett larmsamtal till polisen. Hon menade att ingen i växeln visste var Frösön var och att hon, efter att ha slussats runt och hamnat i telefonkö, till sist gav upp.

Insändare: Ingen i polisens växel kände till Frösön

10. Regeringsförtroendet och åttiotalsreferensen

Ledarskribenten Marcus Persson skrev tidigt i 2016 om den socialdemokratiska regeringens låga förtroende och att statsminister Stefan Löfven inte ville svara på frågor. Förtroendet ska ha varit det lägsta för en regering sedan 1987, därav artikelrubrikens åsyftan till Just D:s gamla hit.

Marcus Persson: 87, 87 vart har du tagit vägen nu?

Mer läsning

Annons