Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oplötsligt händer det, och nu är det inte flax längre

Det finns knappast något mer fascinerande inom idrotten än plötsliga genombrott.
Som när Kajsa Kling för jul dundrade in i tv-soffan som tvåa i St. Moritz super-G
– Plötsligt genombrott? Ja, det tog ju bara sju år, säger 25-åringen från Åre.

Och bara för att alla ska förstå att det nog är huvudpersonen själv som har den vettigaste synen på sitt kliv in i den alpina världstoppen så får vi backa bandet en bra bit.

Sedan världscuppremiären 2007 har genombrottet i alla fall vid ett par tillfällen lurat runt hörnet:

• I december 2010 slog hon till med en tolfteplats i Lake Louise för att bara någon vecka senare krascha och förstöra båda knäna. Ett ledband i högerknä gick helt av och de främre korsbanden i båda knäna gick delvis av.

• I december 2012 var det dags igen. En 13:e plats i Lake Louise följdes upp av en oturlig axelskada i mellandagarna. I februari blev det operation och säsongen var över.

Och som lök på laxen tappade hon sin plats i landslagets förstagrupp, förpassades till mestadels tävlingar i Europacupen och senare lyfte även SOK sitt stöd till Kajsa.

Handen upp, alla som utan att skämmas kan säga att de trodde på Kajsa i det läget?

Och titta! Där står Anja Pärson med hela armen i vädret.

Hon snappade redan när Kajsa kom in i världscuplaget upp positiva signaler.

– Hon hade ett driv som inte alltid fanns bland de yngre förmågorna. Hon var på tå, ville köra alla grenar. Att hon hade den här potentialen, det visade hon tidigt, säger Anja som direkt infogade Kajsa i sitt märkesteam.

– Jag och de runt mig har alltid pushat för att Kajsa ska vara med i laget ... men vissa gånger var vi som trodde på Kajsa inte så väldigt många.

– Det var jag, min pappa och min serviceman.

Och många gånger var det en frustrerad trio.

– Verkligen. Det har varit tufft att se henne slå mig med en och en halv sekund på träningen och sedan i racen har jag stått på pallen medan hon inte ens kvalat in till andra åket.

Och för Kajsa själv var det förstås ännu mer frustrerande:

– Jag har alltid varit snabb på träning ... sen har jag ändå tänkt att det nog inte räckt och försökt pressa på ännu mer i tävling, säger Kajsa.

– Jag minns speciellt ett tillfälle i Maribor där jag var 45:a i tävlingen, sen när vi tränade i tävlingshanget några dagar senare var jag hästlängder före alla andra.

Hur har du känt såna gånger?

– Det har varit tungt. Jag har inte fattat vad som gör sådan skillnad. Jag har hela tiden tänkt; nästa gäng, nästa gång. Men det blev aldrig nästa gång.

Jo då. Men vi är inte där riktigt än.

För att komma dit måste vi ta avstamp i landslagspetningen och den tuffa fjolårssäsongen som följde efter axelskadan 2012.

– Jag får höra att jag hade en dålig säsong i fjol, det håller jag inte alls med om, säger Kajsa.

Men utgångsläget måste ändå ha varit tufft, att du ställdes utanför VC-laget?

– Jo, men det där med att köra mycket Europacup är något jag funderat över att göra många gånger tidigare, men det har inte blivit av. Man vill ju vara på så hög nivå som möjligt, då tar man ju chansen att köra världscupen om man får den.

– Men nu blev jag "tvungen" att köra i Europacupen, och det var nog bra. En 31:a-plats i världscupen är inte dåligt, men det ger inget. Blir du i stället åtta i Europacupen får du ett resultat, du får poäng och du förbättrar ditt startnummer. Då bygger man upp någonting.

– Den säsongen gjorde jag inte så bra resultat i de världscuplopp jag körde, men jag var totalfemma i storslalom i europacupen, något jag aldrig varit i närheten av tidigare. Förra vintern räknar jag som en av mina bästa säsonger.

Och sedan följde en bra sommar – även om även den bjöd på en rejäl motgång. SOK tog bort sitt stöd till Kajsa, naturligtvis tufft när man redan står utanför landslaget och måste betala alla läger själv.

Lösningen:

– Jag flyttade hem till mamma i somras, det går bra det också.

Bra gick också sommarträningen och starkare än någonsin klev Kajsa i sin Head-utrustning till hösten.

– Jag minns att jag tänkte efter sommaren att om inte resultaten kommer nu så kommer de nog aldrig, säger Kajsa.

Lite sista chansen, menar du?

– Nej, några tankar om att sluta har jag inte haft. Det var bara det att jag verkligen kände att jag hade gjort allt rätt den här gången. Allt.

Då så. Bara ut och leverera.

Och så här gick det:

• 31:a i Sölden.

• 45:a, en uråkning och 32:a i Beaver Creek.

– 45:a och fyra sekunder efter i störtloppet, vad är det som händer! Jag fattade verkligen ingenting, säger Kajsa.

– Jag var ju så säker på att jag verkligen var på G.

Om det är någonstans vi ska gissa att graden av frustration nådde sin höjdpunkt så borde det vara här.

Men tro det eller ej, det är nu det vänder.

• I december 2013 i Lake Louise i Kanada. Tre raka topplaceringar; elva, åtta, sjua.

– Jag var så lugn då, visst nervös, men ändå fokuserad på rätt saker. Fullt fokus på det tekniska, fokus på det jag skulle göra, säger Kajsa som alltid brottats med nervositet i startkuren.

Men förtrollningen var ändå inte riktigt bruten.

– Jag var jättenöjd då, men Lake Louise har alltid varit en favoritbacke. På nåt sätt kändes det ändå efter varje race: Flax! Det fungerade igen.

– Till nästa tävlingar i St. Moritz var jag otroligt nervös och pressad.

Då passade hon på att göra sitt livs bästa åk. Från startnummer 44 pressade hon ledande Tina Weirather hela vägen. En hundradel efter blev två, som blev sex vid den sista mellantiden. I mål var avståndet 31 hundradelar.

Men Kajsa Kling var tvåa!

– När jag fick se resultatet där fattade jag verkligen ingenting. Ingenting, säger Kajsa tillägger:

– Flax, det funkade igen.

Men ångrar sig snabbt:

– Förr var det flax när jag lyckades, men nu är det inte det.

– Det jag vet och det jag kan i dag visste jag och kunde jag inte förut, därför är det inte alls säkert att det här hade hänt 2010 eller 2012 även om jag sluppit de där skadorna.

Nej, flax är det inte. Det har hon svart på vitt. För även om vi nu kanske kan enas om att genombrottet inte kom plötsligt så kom det i alla fall med full kraft:

• Under sina första sex säsonger samlade Kajsa ihop 151 världscuppoäng. Hittills i år har hon 331! Det ger en 14:e plats i totala världscupen – tidigare år har hon slutat runt 100-strecket.

• Nio av karriärens tio bästa placeringar har kommit i år.

Är du överraskad?

– Det blev det mycket på en gång, men jag hade nog varit mer förvånad om det inte kommit några resultat över huvud taget.

Men ändå, nu kan du plötsligt vara topp 15 utan att göra ett perfekt åk. I fjol hade det varit årets bästa placering?

– Det handlar inte så mycket om att åka perfekt, det handlar mer om att ha perfekt inställning.

– Titta på Görgls åk när hon vann i Cortina, det såg inte så snyggt ut men hon var på gränsen hela tiden. Det måste man våga vara.

– Om jag gör en miss nu så går jag på igen. Direkt. Jag har en lite annan teknik nu, den gör att jag kan kliva på hårdare, jag tillåts vara lite tuffare.

Hur ser du på ditt liv som skidåkare, om vi blickar bortom OS?

– Jag vill åka på. Få ut all åkning jag har i mig. Först och främst under den här säsongen och sedan vill jag träna ännu hårdare till sommaren.

– Tidigare har det varit motgångar som fått mig att jobba ännu hårdare ... men framgångar, måste jag säga, motiverar ännu mer.

Hur länge håller du på?

– Får Åre VM 2019 så vore det häftigt att vara med där.

Men OS då, vad har du för tankar?

– Vet inte. Jag funderar egentligen inte alls på det. Jag fokuserar på att fullfölja planen jag har, både vad det gäller träningar och tävlingar så hoppas jag att det ger resultat.

Får du kämpa för att inte sväva iväg. Du har ju ändå resultaten bakom dig som skulle kunna väcka ganska vilda drömmar?

– Drömmar är viktiga, det är de man lever på ... men det är disciplin som leder fram till drömmarna, säger Kajsa Kling.