Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen förskola hotad

Till hösten kan en av de öppna förskolorna i Östersunds kommun läggas ned. Men vilken av dem som eventuellt läggs ned är just nu oklart.

De öppna förskolorna i kommunen för en osäker tillvaro. Förra året var samtliga hotade av nedläggning av besparingsskäl. Då ändrades planerna efter att barn- och utbildningsnämnden fick sänkt sparkrav.

Men nästa år kan en av de öppna förskolorna läggas ned.

"En öppen förskola kommer, efter nämndens beslut, att avvecklas den 1 augusti 2014" står det i förslaget till barn- och utbildningsnämndens kvalitetskrav för 2014, som nämnden ska besluta om på nästa veckas sammanträde.

– Anledningen bakom det är att vi försöker tänka klokt kring de resurser vi har, och att vi har följsamhet mot hur landstinget väljer att förändra sina hälsocentraler, säger Annika Källgård, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Just nu fungerar alla öppna förskolor i kommunen, utom Jamtli, som en del av familjecentraler där det även finns barn- och mödravård från landstinget samt socialtjänst. Tre delar som samarbetar.

Vilken av de öppna förskolorna som eventuellt försvinner beror alltså på hur landstinget väljer att göra med sina hälsocentraler framöver.

– Om landstinget skulle plocka bort sin del på en av familjecentralerna, då blir öppna förskolan en lös del som inte har någon koppling till de andra delarna. När det gäller egenvärdet av en öppen förskola så skulle vi nog inte vilja ha det på det sättet, säger Annika Källgård.

Så det handlar inte i första hand om en besparing för kommunen?

– Om en öppen förskola tas bort så blir det ju en kostnadsminskning. Men det handlar också om en följsamhet mot landstinget som funderar på att ändra sin organisation.

Kommer nämnden ha fått den informationen till sammanträdet nästa vecka?

– Det tror jag inte. Vilken öppen förskola som eventuellt försvinner kommer nog att bestämmas senare i så fall, säger Källgård.

För tillfället finns det sju öppna förskolor i Östersunds kommun: Brunflo, centrala Östersund (Z-gränd), Frösön, Jamtli, Lit, Odensala och Torvalla.

Öppen förskola är en verksamhet som inte är lagstadgad för Sveriges kommuner. Det är alltså inte något som kommunen är tvingad att erbjuda till medborgarna.