Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen gård minskar avståndet mellan stad och landsbygd

Avståndet mellan stad och land har en tendens att öka i mångas medvetanden. Det anser mjölkbonden Nils Björid i Slandrom. Därför tycker han att "Öppen gård" är ett bra arrangemang.

På flera håll i länet stod bland annat jordbruk öppna för besökare på söndagen. Minst 25 personer besökte Nils Björids gård, vilket han uppskattar. Han tycker att det är viktigt med öppenhet och visar gärna var maten kommer ifrån och hur det går till. Speciellt viktigt tycker han att det är att barnen får en förståelse för sambandet mellan jordbruk och mat.

– Det är många som aldrig har sett en ko i verkligheten. Det är viktigt att skapa en relation till lantbruket när avståndet mellan stad och landsbygd blir längre och längre. Det här är vår möjlighet att krympa det avståndet, säger han.

Björids mjölkgård är en av 142 som finns kvar i länet och här finns cirka 140 djur, varav 70 är mjölkkor. Den nya ladugården blev klar 2010 och ersatte den som funnits på gården sedan 1885.

Det moderna jordbruket ser annorlunda ut jämfört med förr, men det är fortfarande en livsstil att ta hand om djuren.

– Det är en tillfredsställelse att komma till ladugården och känna att det är ett lugn. När det är tyst och korna äter då känner jag också ett lugn.

Samtidigt måste verksamheten ske affärsmässigt och det måste vara lönsamt. Den nya ladugården innebar en investering på 11,5 miljoner kronor. Mjölkrobot och datorer är naturliga inslag och numera är även personalutrymmen och administration inrymt i ladugårdsbyggnaden. I stället för att ha pappersarbetet i bostaden.

– Även som bonde har man ett liv utanför jobbet.

På gården i Slandom har släkten bedrivit jordbruk sedan någon gång mellan 1300- och 1500-talet. Och Nils Björid har planer på att det ska fortsätta.

– Förutsättningarna för att producera mat finns här. Det gäller att förvalta dem, säger han.