Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet brev till Sveriges och världens män

I dag, 7 mars, firas som bekant den internationella mansdagen. Dagen instiftades som ni säkert vet under FN:s mansår 1975. Å ena sidan en högtidsdag för Sveriges och världens män, å andra sidan kan det tyckas sorgligt att denna dag ännu behövs år 2009. För vem vill inte att männen har samma rättigheter som kvinnorna, särskilt i världens mest jämställda land?

Kära män, visst är ni värda att få samma lön som vi kvinnor och jag håller med er att vi som är mammor borde ta ut mer mammaledighet än de tio obligatoriska mammadagarna vid födseln. Och självklart borde det inte ta längre tid för er att få akutvård vid plötsliga hjärtbesvär.

ljusare tider att vänta trots allt. För 2010 kan Sverige möjligen, (ja, det finns faktiskt en rejäl chans i kristider som denna att folk ledsnar på den sittande regeringen) och då kan Sverige eventuellt få sin första manliga statsminister.

Samtidigt är det ytterst orättvist att ”en man av folket” inte får bli titulerad kung. Att bli prins är väl i och för sig inte så pjåkigt, men ändå. Att det alltid är vi kvinnor som ska bestämma, det är helt enkelt omodernt, jag håller absolut med er, kära män.

är det ju tur att det åtminstone finns en dag om året där ni killar och män kan få lite uppskattning. Hoppas era mödrar, fruar, väninnor och döttrar ger er en extra varm kram en dag som denna och inte minst låter er slippa disk-en.

Men jag vill uppmana er att ni använder dag-en till mer. Kräv era rättigheter, jag lovar att det finns kvinnor därute som stödjer er kamp!

Gå till era chefer och kräv samma lön som era kvinnliga kollegor har. Ni måste höja era röster för att höras. Ni måste ta plats om det ska ske en förändring.

hur Sverige år efter år kan hamna överst på listan, utses till världens mest jämställda land. Men det är förstås kvinnor som sitter i styrelsen för utredningskommittén. Men hav tröst, det är bara 88 år sedan ni fick rösträtt, er tid kommer.

Till alla män, mjuka och hårda vill jag i dag, den 7 mars 2009, på internationella mansdagen säga: stå upp och stå på er.

Vänligen,

. Vill ni stärka er med lite uppbyggande litteratur kan jag rekommendera Gerd Brantenbergs klassiska roman ”Egalias döttrar” från 1978.