Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna köken på äldreboendena igen

Maten ska lagas nära matbordet och den bör innehålla så mycket lokalt producerade råvaror som möjligt. Det anser Centerpartiet.

Östersundscentern har presenterat flera förslag på hur maten och måltidsmiljön ska förbättras på kommunens äldreboenden. Maten ska tillagas nära de äldre och den ska innehålla riktiga råvaror. Partiet anser därför att de lokala köken på äldreboendena i Lit och Brunflo ska öppnas igen, samt att en översyn görs för att se om det går att göra på fler ställen.

– Det är viktigt att få känna att det doftar mat och att det smakar bra, säger Andreas Karlsson, ordförande för Centerpartiet i Östersunds kommun.

Östersundscentern backas upp av landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), som besökte Häradsgården i Lit på tisdagen.

– Maten är jätteviktig i vården, för välbefinnandet och tillfrisknandet. Och det är viktigt att laga maten så nära som möjligt, säger han.

Centern vill avsätta 100 miljoner kronor till ett nationellt matlyft i äldreomsorgen, skolorna och förskolorna. Systemet är inspirerat av kömiljarden inom sjukvården och pengarna i ska användas för att belöna kommuner som serverar bättre och mer miljövänlig mat.

– Vi vill stimulera exempel som andra kan ta efter, det handlar om att förmedla kunskap, säger Eskil Erlandsson.

Han tycker också att det i många kommuner skulle vara möjligt att öka inköpen av lokalt producerade råvaror. Det kan man göra inom ramen för nuvarande upphandlingslagstiftning, hävdar han. Det handlar om att utforma kraven i upphandlingen på rätt sätt.

– Det är svårt att hitta en leverantör som både odlar ris och potatis. Men genom att dela på upphandlingen har en lokal producent en fördel av sin närhet. Det ger lokala jobb och lokalt företagande, säger Eskil Erlandsson.

Läs mer:

Misshandel på äldreboende

Debatt: Centerpartiet vill ha fler entreprenörer i vården

Vill ha besked om sjukvården i Härjedalen