Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna upp låsningen

Inom kort ska beslut fattas i regionfrågan.

Annons

Landstingsstyrelsen har fattat ett inriktningsbeslut, som för närvarande endast innehåller ett alternativ att bilda en region med delar av Västernorrlands län. De delar av Västernorrland som inte vill norrut har yttrat sig i riktning mot regionbildning med Jämtland.

Några tvingande medel att få med området i och omkring Örnsköldsvik på tåget västerut finns inte. Hur man ställer sig i Strömsund, i det något längre perspektivet, återstår att se. Vad vi har att se fram emot är således en regionbildning som redan från födelsen är stympad från väsentliga delar.

Frågan om realistiska alternativ till denna baby har drabbats av en politisk låsning, sägs det. Ansvariga politiker bör besinna sig. Frågan är alltför avgörande för at skylla på politiska låsningar bakåt i tiden. Här gäller i stället att rikta blicken framåt, att vara beredd till omprövning och att kunna ta argument, in i det sista. Vi kan se Norrland som ett pussel. Att vara en liten pusselbit i ett starkt norrlandspussel är bättre än att vara en liten pusselbit i ett litet och bräckligt. Vi är och förblir den mindre biten i pusslet hur vi än lägger bitarna.

Den tidigare regionutredningen föreslog bildande av en sammanhållen norrländsk region som det enda hållbara alternativet; ett alternativ som skulle ge oss en folkmängd på över en miljon innevånare. Norrland har historiskt sett alltid lidit av splittring, geografiskt och befolkningsmässigt, delvis även etniskt. En historisk möjlighet håller på att gå oss ur händerna: att för en gångs skull kunna tala med centralmakten med samlad stämma och i kraft av ett stort befolkningsunderlag. Detta främst till följd av att vissa politiker i Västernorrland lagt in något som är ett orättfärdigt veto i frågan, för att sedan inte ens lyckas få med sitt eget län på tåget. Det får inte bli Sundsvall som avgör hur en regionbildning för Jämtland ska se ut.

Det är dags att leta nyckeln till denna politiska låsning. Politik handlar ytterst om att vilja och att våga se framtiden an, inte om låsningar.

Gunnar Nilsson, distriktsläkare, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel