Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppnar dörren för härjedalingarna

Migrationsverkets teamledare i Härjedalen, Maggie Nath, vill se fler härjedalingar engagera sig för de flyktingar som kommer till kommunen.
– Det finns massor av kunskap i samhället, jag önskar att fler ville dela med sig av den, säger hon.

I dagsläget bor cirka 300 flyktingar i de bostäder som Migrationsverket hyr i Härjedalen. De flesta är asylsökande men nästan en tredjedel har fått uppehållstillstånd och väntar på kommunplacering.

Vid en träff med Svegs företags- och utvecklingsförening häromveckan inbjöd Maggie Nath, teamledare för Migrationsverkets nya kontor i Härjedalen, alla härjedalingar att engagera sig mer i de människor som flyr hit från krig i andra länder.

– Många av dem är rädda för att gå ut i skogen, de tror att det finns alla möjliga slags vilda djur. Kanske kan någon bara följa med ut och visa hur man plockar bär, eller ta med några på en fisketur, säger Maggie Nath.

Det finns inget som tyder på att flyktingströmmen till Sverige minskar. Varje vecka kommer drygt 2000 människor till Sverige, de allra flesta från krigets Syrien och diktaturen i Eritrea. Nu ser också Migrationsverket fler flyktingar från det oroliga Ukraina och Gazaområdet. En del hamnar i Härjedalen, ofta först i det tillfälliga boendet på Krokströmmen där Migrationsverket nu hyr 82 platser och har förlängt hyreskontraktet för 60 av platserna till januari 2015.

– Jag vet att många blev förvånade när vi hyrde på Krokströmmen. Vi själva fick reda på det på tisdagen och de första flyttade in på torsdagen. Upphandlingarna av boenden sköts centralt och sekretess råder kring offentliga upphandlingar, så vi får inte heller reda på något förrän det är klart. Och när behovet är så stort som det är nu kan det gå fort, säger Maggie Nath.

Just på Krokströmmen finns både konferensrum, träningsmöjligheter och kök för den privatperson eller förening som vill göra något för människorna som bor där.

– Det är svårt för oss att bara sitta och vänta. Vi vill gärna ha hjälp med att lära oss svenska. Eller om någon kunde ordna ett gym eller starta en danskurs kanske, säger Emad Eddin Jazairi från Syrien. Han har flytt kriget men familjen, fru och barn, är kvar i huvudstaden Damaskus.

– Nu vill jag skapa en framtid för mig och min familj här i Sverige. Kriget i Syrien kommer att hålla på i många år till, säger Emad.

– Att dela och förmedla kunskap blir en fin upplevelse för alla. Framför allt handlar det om att bygga broar och skapa kommunikation, säger Maggie Nath.