Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen: "Inte förvånande att sportbutikerna flyttar"

Ingen borde bli överraskad över att sportbutikerna väljer att lämna city. Nu är det hög tid att politikerna agerar för att inte Östersunds stadskärna ska tyna bort, menar Bosse Svensson (C).

– Östersunds politiker har sovit under ett antal år och tittat alldeles för mycket på Lillänge, säger han.

– Man har trott att centrum sköter sig själv. Man har inte förstått att man måste jobba väldigt aktivt med att skapa bättre och nya förutsättningar för stadskärnan att utvecklas.

Därför menar han att ingen borde förvånas över att just sportbutikerna väljer att flytta ut.

– Att det som just nu sker, att butiker stänger eller flyttar till Lillänge det är ju ett faktum. Jag kan inte riktigt förstå att Anders Edvinsson (S) beskriver det som en överraskning. Med tanke på att alla sportaffärsetableringarna har kommit därute i Lillänge så är det ju rätt naturligt att de flyttar dit.

– Läget på gågatan tror jag inte är något problem att fylla. Det stora problemet är Storgatan så klart, där Landbys är en i raden av nedlagda affärer. Det blir allt färre butiker där.

Bosse Svensson sitter med i den arbetsgrupp som ska ta fram en ny handelspolicy. Han poängterar att det finns en politisk enighet om att verka för att stadskärnan ska överleva och utvecklas. Där ett av målen är att sikta på utnämningen årets stadskärna.

– Vi har ju kommit överens över blockgränserna att göra någonting och det börjar med en planeringskonferens under två dagar i oktober då vi kommer att formulera en långsiktig strategi.

Där en central fråga är att försöka locka tillbaks norrmännen till Östersund.

– Norgehandeln har ju fallit dramatiskt ett antal år i rad. Vare sig destinationsbolag, kommun eller näring har tagit det här på riktigt allvar. Det är först i år som kommunen satsat 600 000 kronor. Men det är ju en brandkårsuttryckning för att sätta upp annonseringen strax före sommarsäsongen måste i gång. Det måste in mycket funderingar om hur vi lockar norrmännen till stadskärnan igen. Det är dit vi måste locka dem.

Enligt Bosse Svensson finns det flera städer i Sverige som lyckats kombinera att ha extern handel och en levande stadskärna. Enligt honom krävs det flera åtgärder, som fler konst- och kulturevenemang, omflyttning av butiker för att skapa kluster av exempelvis restauranger och klädbutiker samt exploatering av innergårdar.

– Ja det är klart att det går att utveckla och ge stadskärnan ett bättre liv, men det är hög tid att börja jobba nu. Det kräver aktiva politiker och ett samarbete mellan fastighetsägare, politiker och handel.

Se också: Utflyttningen från city – en överraskning för både politiker och cityledning