Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen väntas presentera skuggbudget

Ekonomin utvecklar sig allt mer till den stora politiska tvistefrågan i Ragunda. Kritiken mot det budgetförslag som den social­demokratiska majoriteten nu lagt kommer troligen att resultera i en komplett skuggbudget från oppositionens sida.

– Ja, vi för sådana diskussioner just nu. Bland annat tycker vi att budgeten borde ha en bättre näringslivsprofil i stället för en satsning enbart på kultursektorn. Det finns även andra budgetfrågor vi har delade meningar om, säger oppositionsrådet Mikael Westin (C).

Bo Bergström (AfR) har sedan länge varit mycket kritisk till hur den kommunala ekonomin i Ragunda sköts.

– Det kommer att krävas extraordinära insatser för att få ordning på kommunens ekonomi. Vi måste se över allt, både lagstadgad och icke lagstadgad verksamhet. Den tekniska verksamheten och alla bidrag som betalas ut måste också granskas, säger han och drar sig inte för att ifrågasätta den ekonomiska kompetensen hos kommunens politiker.

– Vi politiker ska ansvara för en budget vars nettokostnad ligger över 300 miljoner kronor. Då måste alla också ha den ekonomiska kompetensen att hantera detta. Här finns det brister i dag, anser han.

Bo Bergström efterlyser också bättre ekonomisk uppföljning, fullödigare budgetmaterial där både intäkter och kostnader för varje konto redovisas samt en likviditetsbudget som redovisas månadsvis.

30 november är det meningen att kommunens nya budget för 2012 ska fastställas av kommunfullmäktige.