Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionens nesliga nederlag

Ett rått skratt från riksdagens borgerliga ledamöter var vad oppositionen fick utstå efter det nesliga nederlaget i torsdagens budgetomröstning.

Annons

Det var då som S, V, MP och SD tillsammans skulle bryta itu regeringens samlade budget, var det tänkt. Förslaget om höjd brytpunkt för alla som ska betala statsskatt skulle stoppas. Det var en enkel match – riksdagsmajoriteten fanns ju redan där.

Misslyckandet blev ändå totalt. Sedan varken Jonas Sjöstedt, V, Carina Hägg, S, eller Mikael Damberg, S, lyckats kvitta ut sig, vann regeringen omröstningen med 154 mot 153.

Jublet och det råa skrattet måste ha känts långt ner i själen på oppositionen som nu äntligen skulle kväsa regeringen, men i stället själva åkte på pumpen. De klarade inte ens av att hantera en enkel omröstning.

Men trots fadäsen är läget i själva sakfrågan ändå ovisst. Regeringen vill fortsatt se att hela budgeten för 2014 antas i sin helhet. Och att det ekonomiska ramverket därmed inte bryts, vilket aldrig hänt oavsett regeringens politiska färg.

"Vi får se vad som händer", muttrade Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson när han vandrade ut ur riksdagskammaren, tydligt besviken efter den misslyckade omröstningen.

Sent på fredagseftermiddagen kom ändå en signal om att S, MP och V, kommer att samla ihop sig för ett nytt lagförslag den 20 november. Då får vi se om det går bättre, eller om regeringsbudgeten i sin helhet överlever även en andra omgång av dissikering från nitiskt rödgröna partier som även då lär få SD med sig.