Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Optimism inför utbyte

Under högtidliga former skrev Östersunds kommun och Bangkok stad under sitt vänortsavtal på fredagen.

– Fördelarna ska komma näringslivet, organisationerna och medborgarna till del, säger Bengt Marsh.

Stämningen var lättsam och optimismen stor när kommunalrådet Annsofie Andersson och Bangkoks viceguvernör Man Charoenwal lovade varandra vänskap i Östersunds rådhus.

Via en tolk berättade Man Charoenwal att det är Storsjöcupen som inspirerat Bankok till att vilja samarbeta och sa att Östersund har en levnadsstandard som är intressant för deras stad att veta mer om.

Dessutom bjöd han ner Annsofie Andersson och andra kommunrepresentanter för att fullborda vänskapsbandet med en likadan ceremoni i Bankok i April.

Enligt Annsofie Andersson handlar det för Östersunds del om ett avtal med stor potential, även om man ännu inte har bestämt exakt vad det ska innehålla.

– Det vi har tagit på oss i det här skedet, det är att undersöka vilka inom vilka områden vi kan samarbeta. Och om vi vill bidra till utveckling i våra företag och föreningar, då är det vår roll att söka sådana här samarbeten, säger hon.

De flesta vänortssamarbeten som länets kommuner knyter med utlandet tenderar att rinna ut i sanden efter bara några studiebesök, men kommundirektör Bengt Marsh är övertygad om att det här samarbetet kommer att bli mer omfattande och hålla längre än så.

Att det bara handlar om att bestämma sig för vilken nivå man vill lägga samarbetet på.

– Vi har också vänorter av rent symbolisk karaktär, som Kajala i Finland. Men i detta vill vi engagera organisationer, näringsliv och medborgargrupper och låta kommunen agera dörröppnare, säger han.