Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Abborre och melass ska locka björn till Siljeåsen

Till veckan drar björnjakten igång för säsongen och i år är det tillåtet att lägga ut åtel.
– Jag ansökte mest för att man fick, säger Ulf Persson i Siljeåsen.

Åteljakt på björn förbjöds 2001 men från och med i år har Naturvårdsverket beslutat om att tillåta det igen.

– Frågan om att tillåta åteljakt som ny jaktform vid björnjakt har varit prioriterad. Ett skäl för att införa jakt med åtel är öka säkerheten och minska skadeskjutningar, säger Christer Pettersson handläggare på Naturvårdsverket.

Men det är länsstyrelsen som beslutar om vilka som får tillstånd. I länet är Ulf Persson, i byn Siljeåsen mellan Strömsund och Gäddede, en av de som fått sin ansökan godkänd. Han tycker det är bra att jaktformen blir tillåten igen, men anser att regelverket är krångligt och i vissa avseenden ologiskt.

– Det är bra med laglig åtel, men då skulle jag vilja använda björnhund också, men det får jag inte, säger han.

Det är ett omfattande regelverk som gäller för åteljakt för björn. Just frågan om att det inte är tillåtet att använda hund i närheten av åteln anser även Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, riskerar att göra jaktformen omöjlig.

– Det nämns inte ens några avstånd hur nära en hund får släppas. Tyvärr visar hela beslutet att Naturvårdsverket saknar praktisk kunskap och förståelse för björnjakt. Varför inte fråga sakkunniga innan beslut tas, då hade vi inte behövt göra om och göra rätt, säger han.

Men trots reglerna är Ulf Persson glad att det är tillåtet med åtel igen. För honom är all jakt viktig.

– Skulle man inte ha jakten skulle jag inte ha råd att bo kvar här, säger han.

Under natten har han lagt nät i Flåsjön och fått upp ett 70-tal abborrar, sik och smågäddor. Fisken har han i en hink och lastar även med sig en säck havre och en dunk melass när han går för att kolla till sin åtelplats vid en vidsträckt myr några kilometer ovanför byn. Och så har han med sig en insvettad orangeblå skjorta.

– Jag lämnar skjortan på en krok där. Om det luktar så mycket folk som möjligt tror jag björnen vänjer sig med mig. Ju mer kompis jag blir med han, desto större chans har jag.

På åtelplatsen finns det inga tecken på att någon björn varit där – ännu. Det är tillåtet att börja lägga ut åtel från och med 15 juli, vilket Ulf Persson egentligen tycker är för kort tid innan jaktstarten den 21 augusti.

– Jag har en chans naturligtvis, men du ska ju ha tur. Jag gör vad jag kan för att påverka slumpen, säger han.

Läs mer:

Snart åteljakt på björn