Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Bygger bil för att hedra sin fars minne

När Emil "Totte" Gustafsson var fyra år dog hans pappa, Lars "Kocken" Nilsson. Nu 20 år senare bygger han en kopia av sin fars rallybil.
– Jag brinner för motorsporten tack vare mina föräldrar, säger "Totte".

Annons

På 70 och 80-talet, var Tottes pappa Lars "Kocken" Nilsson, en hängiven rallyförare i skogarna runt Grängesberg i Dalarna. Tyvärr dog han hastigt i en hjärtinfarkt.

– Jag är väl mer eller mindre uppvuxen i ett garage, säger Emil Gustafsson.

Både hans mamma och pappa sysslade med motorsport i olika former och Totte har fått ärva den delen av sina föräldrar.

– Jag vill tacka min mamma, gudfar och min styvpappa som alltid ställt upp för mig oavsett vilket projekt jag börjat med. De har varit mina inspirationskällor, säger "Totte".

1998 flyttade de till Östersund och det kalenderår när "Totte" fyllde 15 år tog han sin licens för att få köra folkrace och på den vägen är det. Han är även en eftertraktad speaker på olika motortävlingar runt om i landet trots sin unga ålder.

– Just nu håller jag på med att bygga en bil som ska likna den bil som pappa körde. Och det vill jag göra för att hedra hans minne, säger Emil Gustafsson.

Emils gudfar, Ola Norlin, som bor i Gävle har hjälpt honom att ordna sponsorer för att kunna slutföra bygget. Det kostar trots allt en hel del pengar att genomföra bygget.

– Pappa och min gudfar träffades i slutet av 80-talet och lärde känna varandra, bägge hade ett stort motorintresse. Ola fixade en bil åt mig när jag tagit licensen och hjälpt mig att få bollen att rulla, säger "Totte".

Bilen som är en, Opel Kadett C, har det mesta blivit utbytt på. Motorn är från en Opel Omega, med tillhörande växellåda från 1992. Svetsen har gått varm under våren.

– Kadetten stod på en lerig åker i 16 år innan jag kom över den. Det har gått åt över två kvadratmeter plåt bara till golvet, säger Emil Gustafsson.

Bilen är snart klar och säsongen, 2014 står för dörren. "Totte" hoppas få vinna någon tävling med den här bilen i sommar.

– Det här känns bra, säger Emil Gustafsson.