Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: De öppnade sin vackra trädgård

När Wictoria och Peter Boije flyttade in i det gamla 1800-talshuset i Fanbyn för sju år sedan var trädgården en enda misär.

Nu är den en av Sveriges vackraste och under söndagen var det många som ville titta närmare på den.

Att kliva in i familjen Boijes trädgård i Fanbyn i Bräcke kommun är som att kliva ut ur Jämtland.

Det är en härlig blandning av 100-tals olika växter och mitt på gården finns en liten damm med ett litet vattenfall.

– Någon sa att det inte skulle gå att göra någonting av trädgården när vi flyttade hit. Så ska man inte säga till mig. Då tänkte jag att ”nu ska jag visa att det går”, säger Wictoria Boije.

Under söndagen var man en av hundra trädgårdar i Sverige som var med i tidningen Lands riksomfattande projekt.

– Jag skickade in bilder och vi kom med. Det är roligt att få visa upp vad man har skapat och många har sagt att de tycker att trädgården är fantastiskt fin. Visst har vi massor av olika växter och blommor, men för mig är det viktigaste ändå utseendet på trädgården. Det är viktigare än att växterna är exotiska, säger Wictoria Boije.

Trädgården är nu inne på sin sjätte sommar och nu ska den bli ännu större.

– Ja, vi håller på att bygga ut den, men samtidigt får den inte bli för stor. Det gäller ju att ta hand om den också, säger Wictoria.

Redan förra året uppmärksammades trädgården i Riksförbundet Svensk Trädgårds tävling 1 000 trädgårdar. Den finns nu med i Gunnel Carlssons bok ”Växtriket”.

– Den blev rankad bland de 20 bästa trädgårdarna och det var oerhört kul. När man kommer med i den boken har man automatiskt blivit en visningsträdgård för allmänheten. Men det är ju bra om man får reda lite i förväg när det kommer folk, säger Wictoria Boije.

• Var kommer alla växter ifrån?

– I princip alla kommer från Jämtland. Antingen är de köpta eller uppgrävda. Jag har alltid med mig en spade i bilden utifall man upptäcker en intressant växt, säger Wictoria Boije och skrattar.

Massor med folk fanns på plats i trädgården i går och Wictoria och Peter får nog räkna med många nyfikna människor i sin trädgård även i framtiden.