Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Fjällnära country-debut

Det dröjde länge, men nu har Micke Jönsson släppt sin debut-platta som soloartist. Med "The matter with me" blir det klassisk country för hela slanten.

– Det var på tiden att det skulle bli en skiva. Jag har spelat och skrivit musik i stort sett hela livet. Men samtidigt jobbat med så många duktiga låtskrivare, så det har aldrig blivit av, berättar Micke Jönsson.

Han är född och uppvuxen i Undersåker, och har haft musiken som en hobbyverksamhet som bland annat basist i olika band. Micke har spelat med band som exempelvis Roadhouse, Humbuggers och Enzendoh. De senare släppte två cd-skivor, men bandet splittrades 2002.

Till vardags jobbar han heltid som inköpsansvarig på en firma i Järpen som handlar med souvenirer och presentartiklar. Musiken har Micke som en ventil och med tiden har självförtroendet växt – och för drygt ett år sedan var det läge att ta steget fullt ut i rampljuset

– Ryggsäcken med låtar har blivit tyngre och tyngre, säger Micke och fortsätter:

– Med de andra banden som jag har spelat med har det varit svårt att få mitt eget material dit jag ville ha det. Med de här låtarna ville jag ta ner tempot, få mer luft i musiken. Det är mycket åt det lugna country-hållet.

Efter att ha läst en artikel i ÖP om multiinstrumentalisten, musikern och producenten Johan Arveli, tog Micke kontakt.

– Det kändes direkt att vi skulle prova. Det var någon gång i januari eller februari förra året.

Sagt och gjort. Med hjälp av några musikervänner började arbetet med att lägga grunden till det som skulle bli en skiva. Av de 50–60 låtar som Micke hade liggande, plockade han ut ett 20-tal som Johan fick lyssna på. Av dessa hamnade tolv på plattan.

– Johan är grym. Han är lätt att jobba med, och han spelar alla gitarrer på skivan, plus bas, keyboard, banjo, mandolin och steel guitar, berättar Micke.

I november var inspelningsarbetet färdigt.

– Ja, det känns som att det tog lite lång tid. Nästa gång vill jag nog att det går lite snabbare.

Inspiration till textmaterialet hämtar Micke från sin omgivning. Den P4 Toppen-aktuella "Blue road" är både spritmarinerad och fylld av ensamhet.

– Den texten bygger på en tidningsnotis som jag läste. Själv var jag i en tung period, och kunde dra paralleller till mig själv – även om det inte var så illa som i texten, säger Micke och skrattar.

På sajten Rootsy.nu har Björn Bostrand recenserat albumet. Med avstamp i Micke Jönssons förflutna som musiker i flertalet band under 1980-talet, skriver Bostrand:

"Skivan är en utsökt fortsättning på den passionen och dessutom ett strålande bevis på att Mickes låtskrivarådra är av den varmt pulserande arten och uppenbart under fortsatt utveckling.

Bränslet som driver "The matter with me" är bryggt på lika stora delar hjärta, själ och kärlek till ursprunget.

De dussinet egenhändigt pennande låtarna får mig att ofta tänka på vår gemensamma stora personliga favorit, John Hiatt."

Nu väntar uppträdanden på det ena eller det andra sättet.

– Jag har inte aktivt sökt spelningar än, men det kommer jag att göra. Det kommer nog att ske både ensam och med fullt band. Vi som spelade in skivan kommer att ses och spela ihop, säger Micke.