Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Följ med ner i grottan

Forskaren Hanna Sundqvist tar reda på hur klimatet här har förändrats under tusentals år. Det gör hon genom att analysera droppvatten och bitar av stalagmiter från Korallgrottan i norra Jämtland. Följ med på en forskningsexpedition under jord.

Efter en snöskovandring på närmare två timmar och ytterligare någon timmas snöskottning för att ta sig ner till grottöppningen så är paleoklimatologen Hanna Sundqvist ordentligt uppvärmd. Med en yxa hugger hon bort isen från den smala skrevan som vintertid är den enda ingången till grottan.

Trots att hon har arbetat i Korallgrottan vid 25 tillfällen så har hon aldrig tidigare varit med om de här snöförhållandena.

– Jag skulle nog säga att det är det värsta jag sett hittills och jag har varit här till och från sen år 2000. Det här är extremt, säger hon.

Tillsammans med två kollegor från Stockholms Universitet kryper Hanna Sundqvist ner i gången. I en vattentät väska ligger bland annat avancerad mätutrustning, 25 extrabatterier till pannlamporna och ett antal chokladbitar. Platsen som ska undersökas ligger cirka 500 meter in i grottan och på vägen dit är det några riktigt trånga passager där forskarna måste dra sig fram på rygg i mörkret.

– Man kan få klimatdata från olika miljöer, men att jag har valt det just det här beror på intresse, äventyret som det innebär och att jag fått möjligheten att forska här.

Efter drygt en timma är teamet framme vid forskningsstationen. Dagens uppdrag är bland annat att läsa av ett instrument som påminner om en digital hushållsvåg. Den registrerar hur dropphastigheten och senast hon kontrollerade det värdet var i oktober.

Vid det tillfället tog hon även med sig två stalagmiter för analys. Det är en typ av droppsten som växer från grottans golv.

– Grottor är väldigt bra för att de finns över hela världen. Det är en väldigt skyddad miljö med samma temperatur året om. Droppstenarna bevaras helt enkelt på ett sätt som de kanske inte hade gjort om vi hittat dem på ytan.

Det är droppvattnet som bildar stalagmiterna och de kan tidsbestämmas ganska exakt med hjälp av en speciell analysmetod, berättar Hanna Sundqvist. Förenklat kan man säga att de resultaten i kombination med mätningar av miljön i grottan som ger forskarna ledtrådar om hur klimatet har varierat de senaste 2 000 åren.

– Det regnar ovanpå grottan men hur lång tid tar det för regnvattnet att nå ner till själva grottan? Går det på en säsong, eller tar det en månad eller flera år? Det styr vilken signal vi får i själva droppstenen.

Hanna Sundqvist är den enda som forskar på droppstenar från Sverige. Det hon hittills har kunnat i sin forskning från Korallgrottan är att vi är inne i en varmare period just nu.

– Det ser ut som att det var varmare här för tusen år sedan, ungefär som i dag. Därefter hade vi en period som kallades lilla istiden.